ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Προς το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                     ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ: 09 / 06 / 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α.Μ.Θ.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Διεύθυνση : Παρανέστι Δράμας

Ταχ. Κώδικας    : 66 035

Πληροφορίες     : Γραφείο Δημάρχου 

Τηλέφωνο         : 2524350150 / 2524350100

Fax                   : 2524022571

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

Ο Δήμος Παρανεστίου ευχαριστεί θερμά το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας για την χορηγία 2 αναπηρικών αμαξιδίων και μιας περπατούρας, για την κάλυψη αναγκών των κατοίκων του Δήμου μας και εύχεται καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που επιτελεί.

 

                                                                                      Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

                                                                      ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΙΝΑ

 

 

Δελτίο Τύπου: 1η Ολυμπιάδα Γιορτής Σπόρων και 17η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ

Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 συναντήθηκαν τα μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ με αντιπροσωπείες από Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Γαλλία, Κύπρο, Αγγλία, Ελβετία, Θεολογική Σχολή της Χάλκης κ.α. για τις εργασίες της πρώτης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, στο Γυμνάσιο Παρανεστίου.

Την πρώτη μέρα η Δήμαρχος Παρανεστίου καλωσόρισε τους εισηγητές και τους επισκέπτες και συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Δράσεις στην Αφρική. «Η κυριαρχία μας επί της τροφής μας, οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στους σπόρους και τα τρόφιμα, ποιες είναι οι στρατηγικές του αγώνα για μια πραγματική δική μας κυριαρχία επί της διατροφής μας» από τον κ. Tapsoba Ali De Goamma, Οργάνωση: TERRE A VIE
  • «Η κατάσταση των παραδοσιακών ποικιλιών στις ΗΠΑ» από την κα. Shannon McCabe
  • Διακήρυξη από την Πρώτη Ολυμπιάδα Γιορτής Σπόρων με συντονιστή τον κ. Σαϊνατούδη
  • Παρουσίαση της Γιορτής Σπόρων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Τουρκία, Ομιλητής: πατέρας Γεδεών
  • Παρουσίαση της συλλογής σπόρων από μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ Κομοτηνής
  • Παραδείγματα και προσωπικές εμπειρίες από Ελληνικό Κρατικό Οργανισμό Παραγωγής Υβριδίων με ομιλητή τον κ. Σαϊνατούδη

 

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Οι παραδοσιακές ποικιλίες στη Γαλλία και οι δράσεις για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς από τον κ. Matthieu Le Breton
  • Εμπειρίες από τον Federation Nationale Des Groupements NAAM της Burkina Faso
  • Παρουσιάσεις από ομάδες της Κύπρου: Σποροφύλακες, SaveGea (πλατφόρμα ανταλλαγής σπόρων), Κίνημα Ζωής Κύπρου κ.α.

Το απόγευμα συνεχίστηκαν οι εργασίες στο Γυμνάσιο Παρανεστίου με ομιλητή τον κ. Blanche Magarinos-Rey, συγγραφέα του βιβλίου «Σπόροι εκτός νόμου, η βιοποικιλότητα υπό κατάσχεση» και άλλους, ενώ υλοποιήθηκαν παράλληλα εργαστήρια στο Σπίτι του ΠΕΛΙΤΙ για υπαίθρια εκπαίδευση.

Στις δράσεις του ΠΕΛΙΤΙ, παραβρέθηκε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσιρώνης, και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο.

Στην Παρανέστια Γη, στη γη του ΠΕΛΙΤΙ, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου γιορτάζουμε το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 τη Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών του ΠΕΛΙΤΙ με διανομή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, δράσεις ενημέρωσης, εργαστήρια διαφόρων θεμάτων, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ομιλίες, μουσική και χορούς. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου στην ελευθερία διακίνησης των σπόρων, στην ελευθερία του ατόμου και στη διασφάλιση ενός ανεξάρτητου μέλλοντος μακριά από τα πολυεθνικά συμφέροντα. Η ποιότητα των σπόρων και η χρήση τους πρέπει να μείνουν στα χέρια των απλών ανθρώπων, όπως γίνεται εδώ και αιώνες. Κανένα συμφέρον δεν έχει θέση στα όνειρα των παιδιών μας.

Γραφείο Δημάρχου Παρανεστίου

Αλίκης Σωτηριάδου

  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: "ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Την Τρίτη 7  Μαρτίου  ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε το Δήμο Παρνεστίου. Παρουσία δημοτών που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, η Δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Παρανεστίου και γενικότερα οι ορεινοί δήμοι της χώρας, λόγω της υποστελέχωσής τους, στον κίνδυνο επίτασης αυτής της κατάστασης με την εφαρμογή της κινητικότητας χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής, στον άδικο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ και την ανάγκη ύπαρξης ειδικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους μεγάλους σε έκταση και μικρούς σε πληθυσμό δήμους, τις αυξημένες ανάγκες σε δαπάνες θέρμανσης, το πρόβλημα κάλυψης δαπανών μεταφοράς των μαθητών στις σχολικές τους μονάδες, την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, την ανάγκη δημιουργίας ειδικού προγράμματος για την υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών των μικρών ορεινών δήμων προκειμένου να καταστούν οι δήμοι αυτοί ανταγωνιστικοί με τους λοιπούς δήμους της χώρας, την ανάγκη κάλυψης των εξόδων παράστασης των δημοτικών συμβούλων και της αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων. Επίσης η Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό να ακούσει τους  εργαζόμενους στο  Δήμου και το ΝΠΔΔ του Δήμου, οι οποίοι  εξέθεσαν τα προβλήματά τους στον κ. Υπουργό.

  Ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε την έκτακτη χρηματοδότηση των ορεινών και νησιωτικών δήμων της χώρας (για το Δήμο Παρανεστίου με το ποσό των 200.000 ευρώ) και την πρόθεση να αμείβονται όλοι οι αντιδήμαρχοι και να αποζημιώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Επίσης ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι πρόκειται το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημιουργία δομής τεχνικής υποστήριξης αποτελούμενης από το ΤΠΔ, την ΜΟΔ και τις κτιριακές υποδομές, για τους μικρούς  ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, προκειμένου  να μπορούν να ωριμάζουν έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Για το θέμα των απασχολούμενων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί .

  Η Δήμαρχος τόνισε ότι η χρηματοδότηση του Δήμου με το παραπάνω ποσό είναι σημαντική για το Δήμο Παρανεστίου καθώς ανέρχεται σε ποσό σχεδόν ίσο με την ετήσια ΣΑΤΑ.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ 

ΑΛΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: " ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ) "

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Υφυπουργό Εσωτερικών ( Μακεδονίας Θράκης)  κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά επισκέφθηκε η Δήμαρχος Παρανεστίου την Πέμπτη 9 Μαρτίου προκειμένου να θέσει υπόψη της ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Παρανεστίου.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΑΛΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ

 

Απόφαση ορισμού αντιδημάρχων [ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ]

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
Παρανέστι, 23/2/2017
Αριθ. Πρωτ.: 913

ΑΠΟΦΑΣΗ
H Δήµαρχος Παρανεστίου


Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των άρθρων 58 και 59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ?ιοίκησης - Πρόγραµµα Καλλικράτης» (Α’ 87), αναφορικά τις αρμοδιότητες Δημάρχου και µε τον ορισµό των Αντιδηµάρχων και την αναπλήρωση του ?ηµάρχου.
2. Την υπ’ αριθµ. 15150/ 15.4.2014 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθµιοι και ?ευτεροβάθµιοι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας µε το Ν. 3852/ 2010», όπως ισχύει.
3. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 ε΄ άρθρου 3 ν.4051/2012 (Α’ 40), αναφορικά µε τον ορισµό αντιδηµάρχων οι οποίοι δεν θα λαµβάνουν
αντιµισθία.
4. Τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3463/ 2006 «Κώδικας ?ήµων και Κοινοτήτων» (Α’ 114) περί εξουσιοδότησης υπογραφών καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».
5. Το γεγονός ότι ο ?ήµος Παρανεστίου εµπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και εποµένως µπορεί να ορισθούν δύο (2) Αντιδήµαρχοι.
6. Τις με αριθ. 24/2014 & 29/2014 αποφάσεις του Πρωτοδικείου Δράμας.
7. Το από 31/08/2014 Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παρανεστίου
8. Τις αρ. 1509/27-03-2015 (ΑΔΑ: ΩΤΖΣΩΞΗ-Α6Τ) & 6291/14-10-2015 αποφάσεις Δημάρχου περί αποδοχής παραίτησης δημοτικών συμβούλων 
Ανδρούτσου Αθανάσιου του Ηφαιστείωνα και Ορφανίδη Κωνσταντίνου του Στυλιανού
9. Τα από 30-03-2015 και 15-10-2015.πρακτικά ορκωμοσίας των δημοτικών συμβούλων Σαχινίδη Σταύρου του Ελευθερίου και Εφραιμίδη Γεώργιου του Κωνσταντίνου
8. Τον εν ισχύ Οργανισµό Εσωτερικών Υπηρεσιών του ?ήµου Παρανεστίου (ΦΕΚ 2443/2-11-2011 Τεύχος Β΄)
9. Την αρ. 2070/28-04-2016 (ΑΔΑ: 6ΟΞΛΩΞΗ-ΛΩΦ) απόφαση δημάρχου 10. Την αρ. 103/2014 (ΑΔΑ: ΒΜΡΜΩΞΗ-33Ν) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παρανεστίου
11. Τις υπηρεσιακές ανάγκες του ?ήµου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ


I.
Oρίζει τους κατωτέρω δηµοτικούς συµβούλους της πλειοψηφίας ως Αντιδηµάρχους του ?ήµου Παρανεστίου, µε θητεία του μεν πρώτου από αυτούς από 6η Μαρτίου 2017 έως 31 Αυγούστου 2019, του δε δεύτερου από αυτούς από 1η Μαρτίου 2017 έως 31 Αυγούστου 2019, εντός της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου, και µεταβιβάζει συγκεκριμένες αρµοδιότητες ως εξής:»
Α. τον κ. Ελευθεριάδη Χρήστο του Μιχαήλ κατά τόπον Αντιδήµαρχο για τη ?ηµοτική Ενότητα Νικηφόρου, χωρίς αντιμισθία, και του µεταβιβάζει συγκεκριμένες κατά τόπο αρμοδιότητες ως εξής:
1. Την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου πλην των υπηρεσιών της τοπικής κοινότητας Αδριανής.
2. Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου πλην των έργων και εργασιών που εκτελούνται στην τοπική κοινότητα Αδριανής.
3. Την εποπτεία και ευθύνη για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου πλην αυτού που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αδριανής.
4.Την μέριμνα για τη λειτουργία και συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, αλσυλίων, πάρκων –κήπων, σχολικών κτιρίων και συναφών χώρων και κοιμητηρίων που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου πλην αυτών που βρίσκονται στην τοπική κοινότητα Αδριανής, στην οποία η

σχετική μέριμνα και ευθύνη έχει ανατεθεί με την αρ. 2070/28.04.2016 (ΑΔΑ: 6ΟΞΛΩΞΗ-ΛΩΦ) στον εντεταλμένο σύμβουλο Βογιατζόγλου Αναστάσιο του Τηλέμαχου.
5. Την συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Νικηφόρου και τους εντεταλμένους συμβούλους για την επίλυση των προβλημάτων τους .
6. Την υπογραφή με εξουσιοδότηση της δημάρχου, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών πλην πιστοποιητικών πλησιεστέρων συγγενών, και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στην Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου πλην της τοπικής Κοινότητας Αδριανής και την θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.
Οι ανωτέρω αρμοδιότητες αναφορικά με την Τοπική Κοινότητα Αδριανής είναι ανατεθιμένες σύμφωνα με την αρ. 2070/28-04-2016 (ΑΔΑ: 6ΟΞΛΩΞΗ-ΛΩΦ) απόφαση δημάρχου σε ειδικό εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο κατά το περιεχόμενό της.
Επίσης του μεταβιβάζει τις καθ’ ύλη αρμοδιότητες για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων :
1. Την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας του ΚΕΠ 

2. Εποπτεία και ευθύνη επί των θεμάτων Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων, Εγκαταστάσεων, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής
Προστασίας, μεταξύ των οποίων εποπτεία, ευθύνη και συντονισμό θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρηση
εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, αλσυλίων, πάρκων –
κήπων, σχολικών κτιρίων και συναφών χώρων και κοιμητηρίων 

3. Την εποπτεία και ευθύνη για το συντονισμό των θεμάτων που αφορούν αδέσποτα ζώα
4. Την εποπτεία και συντονισμό του έργου του τεχνικού ασφαλείας του Δήμου σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Β. Τον κ. Ματζαρίδη Νικόλαο του Δημητρίου με αντιμισθία, κατά τόπον αντιδήµαρχο για τη ?ηµοτική Ενότητα Παρανεστίου και του µεταβιβάζει τις παρακάτω αρµοδιότητες:
1. Την εποπτεία και ευθύνη λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα Παρανεστίου.
2. Την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα Παρανεστίου.
3. Την εποπτεία και ευθύνη για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Παρανεστίου.
4.Την μέριμνα για τη λειτουργία και συντήρηση εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, αλσυλίων, πάρκων –κήπων, σχολικών κτιρίων και συναφών χώρων και κοιμητηρίων που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα Παρανεστίου.
5. Την συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Παρανεστίου και τους εντεταλμένους συμβούλους για την επίλυση των προβλημάτων τους .
6. Την υπογραφή με εξουσιοδότηση της δημάρχου, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών πλην πιστοποιητικών πλησιεστέρων συγγενών, και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στην Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου και τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.
Επίσης του μεταβιβάζει τις καθ’ ύλη αρμοδιότητες για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων :
1. Προγραμματισμού
2. Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης
3. Την εποπτεία και ευθύνη για το συντονισμό των θεμάτων Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υποχρεώσεων που προκύπτουν από το πρόγραμμα «Διαύγεια), Πληροφορικής
4. Την εποπτεία και ευθύνη Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Και ορίζει αυτόν να ενεργεί ως Διατάκτης σχετικά με ανάληψη
υποχρεώσεων σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Δήμου.
5. Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού
II. Όταν η ?ήµαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά της ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήµαρχος κ. Ματζαρίδης Νικόλαος του Δημητρίου, που αναπληρώνει τη ?ήµαρχο, και όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντα της ?ηµάρχου θα ασκούνται από τον Αντιδήµαρχο κ. Ελευθεριάδη Χρήστο του Μιχαήλ.
III. Όταν απουσιάζουν ή κωλύονται οι Αντιδήμαρχοι, οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από την Δήμαρχο.
IV. Aνακαλούνται: α) η αρ. πρωτ. 6631/09-09-2014 (ΑΔΑ: 6ΨΕ5ΩΞΗ-1ΤΡ) περί ανάθεσης της εποπτείας και συντονισμού του έργου του τεχνικού ασφαλείας σε εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο και β) από 01-03-2017 η αρ. πρωτ . 7427/08-10-2014 (ΑΔΑ: 7ΞΔ2ΩΞΗ-ΡΕΙ) περί ανάθεσης της εποπτείας και του συντονισμού των έργων ύδρευσης-άρδευσης – αποχέτευσης του Δήμου σε εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο.

V. Η παρούσα να δηµοσιευτεί µία φορά σε µία ηµερήσια εφηµερίδα του νοµού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ?ήµου.

Η Δήµαρχος
Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου

Σχετικό αρχείο

Απόφαση ορισμού αντιδημάρχων

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
Παρανέστι, 23/2/2017
Αριθ. Πρωτ.: 913

ΑΠΟΦΑΣΗ 

H Δήµαρχος Παρανεστίου

 Έχοντας υπόψη:

 1. Τις διατάξεις των άρθρων 58 και  59 του Ν. 3852/ 2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ?ιοίκησης - Πρόγραµµα Καλλικράτης» (Α’ 87), αναφορικά τις αρμοδιότητες Δημάρχου και µε τον ορισµό των Αντιδηµάρχων και την αναπλήρωση του ?ηµάρχου.

2. Την υπ’ αριθµ. 15150/ 15.4.2014 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών «Πρωτοβάθµιοι και ?ευτεροβάθµιοι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας µε το Ν. 3852/ 2010», όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 ε΄ άρθρου 3 ν.4051/2012 (Α’ 40), αναφορικά µε τον ορισµό αντιδηµάρχων οι οποίοι δεν θα λαµβάνουν αντιµισθία.

4. Τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3463/ 2006 «Κώδικας ?ήµων και Κοινοτήτων» (Α’ 114)  περί εξουσιοδότησης υπογραφών καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2690/1999 (ΦΕΚ 45 Α΄) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».

5. Το γεγονός ότι ο ?ήµος Παρανεστίου εµπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 2 του Ν. 3852/2010 και εποµένως µπορεί να ορισθούν δύο (2) Αντιδήµαρχοι.

6. Τις με αριθ. 24/2014 & 29/2014  αποφάσεις  του Πρωτοδικείου Δράμας.

7. Το από 31/08/2014 Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Παρανεστίου

8. Τις αρ. 1509/27-03-2015 (ΑΔΑ: ΩΤΖΣΩΞΗ-Α6Τ) & 6291/14-10-2015      αποφάσεις Δημάρχου περί αποδοχής παραίτησης δημοτικών συμβούλων Ανδρούτσου Αθανάσιου του Ηφαιστείωνα και Ορφανίδη Κωνσταντίνου του Στυλιανού

9. Τα από 30-03-2015 και 15-10-2015.πρακτικά ορκωμοσίας των δημοτικών συμβούλων Σαχινίδη Σταύρου του Ελευθερίου και Εφραιμίδη Γεώργιου του Κωνσταντίνου

8. Τον εν ισχύ Οργανισµό Εσωτερικών Υπηρεσιών του ?ήµου Παρανεστίου (ΦΕΚ 2443/2-11-2011 Τεύχος Β΄)

9. Την αρ. 2070/28-04-2016 (ΑΔΑ: 6ΟΞΛΩΞΗ-ΛΩΦ)  απόφαση δημάρχου

10. Τις υπηρεσιακές ανάγκες του ?ήµου.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 

Oρίζει τους κατωτέρω δηµοτικούς συµβούλους της πλειοψηφίας ως Αντιδηµάρχους του ?ήµου Παρανεστίου, µε θητεία από 1η Μαρτίου 2017 έως 31 Αυγούστου 2019, εντός της τρέχουσας δηµοτικής περιόδου, και µεταβιβάζει συγκεκριμένες αρµοδιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Προτάσεις και παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων περιοχών της Οροσειράς Ροδόπης ως Εθνικό Πάρκο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με τη συμμετοχή προσκεκλημένων από το Δήμο Παρανεστίου, φορέων και συλλόγων παραγωγών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παρανεστίου την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 με θέμα «Προτάσεις και παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων περιοχών της Οροσειράς Ροδόπης ως Εθνικό Πάρκο» συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν : ο κ. Ξανθόπουλος Θεόφιλος πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας  και Καρβούνης Δημήτριος εκπρόσωποι του Συριζα Δράμας, ο κ. Ψωμάς Αλέξανδρος εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή ΝΔ Δράμας Κυριαζίδη Δημητρίου,  η κ. Μάρθα Μαλέζογλου συνεργάτης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ο κ. Καραμπατζάκης Δημήτριος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, ο κ. Ταμπουρίδης Ελευθέριος Αντιδήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, ο κ. Ιωακείμ Μουρατίδης Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο κ. Μανόλης Χατζόπουλος Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας ΑΕ και ο κ. Νίκος Θωμαΐδης στέλεχος της ΑΝΕΔ ΑΕ, ο κ. Κιτσουκάκης Ιωάννης Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, ο κ. Τσέρνιος Χρήστος Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, ο κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος Πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και η κ. Παναγιώτα Πορτάλιου, στέλεχος του ΦΔΟΡ, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας, δημοτικοί σύμβουλοι  του Δήμου Παρανεστίου και υπηρεσιακά στελέχη των παρισταμένων δήμων και δημότες κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι της περιοχής Παρανεστίου.

Προηγουμένως, την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής Παρανεστίου με δημότες κτηνοτρόφους και υλοτόμους για το ίδιο θέμα.

Ομόφωνα αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες φορείς α) η κατάθεση αιτήματος παράτασης της προθεσμίας διαβούλευσης και β)  η προετοιμασία κοινού κειμένου που θα υποβληθεί  στη διαβούλευση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν μεταξύ άλλων την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην άσκηση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία, υλοτομία), η οποία ασκείται στην περιοχή,  την δημιουργία υποδομών, ενδεικτικά στην περιοχή των Θερμιών,  την εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή του Νευροκοπίου.

Κοινά αποδεκτή έγινε η θέση ότι  η προστασία του περιβάλλοντος εναπόκειται στον ίδιο τον  άνθρωπο, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοεί κανένα νομοθέτημα και ότι η άσκηση παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο η χώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να προστατεύεται, διότι οι ασκούντες αυτές τις δραστηριότητες κατά κύριο λόγο είναι εκείνοι που διαφύλαξαν στο πέρασμα των χρόνων το περιβάλλον αυτό.

Τις επόμενες μέρες οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα ορίσουν στελέχη τους που θα συμμετέχουν στη σύνταξη του κοινού κειμένου που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Είναι αυτονόητο ότι κάθε φορέας και ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει και αυτοτελώς τις προτάσεις του.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, εξέφρασε στους παριστάμενους την ικανοποίησή της για την συμμετοχή τους και τόνισε ότι με εξαίρεση τους βουλευτές των δύο νομών που λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο δεν ήταν δυνατό να παραβρίσκονται, θα ήταν ωφέλιμο να παρίστανται και οι άλλοι προσκληθέντες φορείς της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Για το λόγο αυτό, τους έχει ήδη απευθυνθεί πρόταση και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε  να συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση κείμενο που θα κατατεθεί στη διαβούλευση.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΑΛΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών στα γραφεία της ΚΕΔΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτη Κουρουμπλή, προσκληθέντος από την Δήμαρχο Παρανεστίου –Πρόεδρο της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ,  και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γεωργίου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε στις  9 Ιουνίου 2016 η συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε τα εξής θέματα:

  • Προτάσεις επί του προσχεδίου Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση Θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης»
  • Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας»
  • Απόδοση ποσοστού από τα έσοδα αρχαιολογικών χώρων στους ΟΤΑ

Ειδικότερα μετά την αποστολή στους δήμους του ανωτέρω προσχεδίου Νόμου, η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν και κατέθεσαν στον Υπουργό τα αιτήματά τους για :

  1. Θεσμική κατοχύρωση του χαρακτηρισμού ενός Δήμου ως «ορεινού» , καταγραφή των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν τα ζητήματά του  και εμπεριστατωμένη καταγραφή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι 

 

  1. Επανεξέταση των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί ειδικά στους ορεινούς δήμους της χώρας

 

  1. ΄Αρση του μέτρου της αναστολής προσλήψεων για τους 31 ορεινούς δήμους και θεσμοθέτηση κινήτρων πρόταξης  άλλως  υψηλής μοριοδότηση της εντοπιότητας σε επίπεδο δήμου,  με πλήρη διασφάλιση ήτοι αποκλεισμό παράκαμψης της υποχρέωσης υπηρέτησης στη θέση αυτή.

Καταγράφηκε από την κ. Σωτηριάδου και τα μέλη της επιτροπής ως θετικό βήμα ότι, ανταποκρινόμενο το Υπουργείο σε παλαιότερο αίτημα της επιτροπής, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου, προχωρά στην ρύθμιση ως   απαραίτητης προϋπόθεσης της προηγούμενης  σύμφωνης γνώμης της δημοτικής αρχής προκειμένου για μετάταξη υπαλλήλου από ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του μέτρου της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας λίγο πριν την ανάληψη καθηκόντων από τις δημοτικές αρχές περιόδου 2014-2019, χωρίς δυνατότητα ανατροπής αποφάσεων έχει επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στη λειτουργία των ήδη πριν από αυτήν υποστελεχωμένων ορεινών  ΟΤΑ. Επισημάνθηκε ότι η στελέχωση των βασικών υπηρεσιών των ορεινών Δήμων είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της αυτοδιοίκησης συνολικά αλλά και για την ανάπτυξη των περιοχών όπου, κυρίως, οι βασικοί  πυλώνες για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας δηλαδή ο  πρωτογενής τομέας και ο τομέας εναλλακτικού τουρισμού δραστηριοποιούνται. Ως θετικό βήμα, καταγράφηκε από την κ. Σωτηριάδου και η πρόβλεψη σύστασης θέσης Γενικού Γραμματέα σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως πληθυσμού, αίτημα που είχε υποβάλει στον αρμόδιο Υπουργό.

 

  1. Α) Υποστήριξη των ορεινών δήμων με άμεση εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση μελετών- έργων-δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Οι μικροί ορεινοί δήμοι δεν μπορούν να «ανταγωνιστούν» τους καλά οργανωμένους- στελεχωμένους δήμους. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη υποστήριξης των μικρών δήμων από τις υπηρεσίες των μητροπολιτικών δήμων των νομών, στους οποίους (καίτοι ήταν επαρκώς στελεχωμένοι) μεταφέρθηκε το προσωπικό των πρώην τεχνικών υπηρεσιών των Νομαρχιών (ΤΥΔΚ) στις περισσότερες περιπτώσεις έμεινε, κατά κοινή ομολογία, γράμμα κενό. Το ίδιο και η υποστήριξη από της Υπηρεσίες των Περιφερειών στα ζητήματα αυτά. Οι περισσότεροι ορεινοί δήμοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από το ΕΣΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ύπαιθρο στην οποία εν πολλοίς βασίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας (πρωτογενής τομέας και εναλλακτικός τουρισμός).

Β) Ειδικοί συνεργάτες-σύμβουλοι-επιστημονικοί συνεργάτες

Ο αριθμός τους σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο έχει μειωθεί δραματικά ακολουθώντας τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων (κατά 75% στους περισσότερους ορεινούς δήμους)

  1. Εφαρμογή Ειδικού Προγράμματος ΄Εργων στο ΕΣΠΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  2. Δημιουργία προγράμματος στα πρότυπα του ΘΗΣΕΑΣ καθώς μέσω αυτού θα μπορούσαν να επιλυθούν ζητήματα προμήθειας εξοπλισμού (οι ορεινοί δήμοι με τις μεγάλες εκτάσεις και την ευθύνη φροντίδας τεράστιων ορεινών οδικών δικτύων έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε μηχανήματα έργων) και συντηρήσεων έργων-υποδομών στις οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με την ελάχιστη ΣΑΤΑ που διαθέτουν και δεν είναι επιλέξιμες στο ΕΣΠΑ.

 

  1. Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Ενίσχυση κριτηρίου ορεινότητας για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ. Προαπαιτούμενο είναι η εκτίμηση του πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών - μικρών πληθυσμιακά δήμων. Οι ορεινοί δήμοι αποτελούνται από μικρούς διάσπαρτους οικισμούς, έχουν μεγάλες δύσβατες αποστάσεις, μεγάλο μήκος ορεινού οδικού δικτύου, δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, λίγους κατοίκους, με τα ίδια όμως δικαιώματα με τους άλλους συμπολίτες τους.

 

  1. Θεσμοθέτηση ειδικού λογαριασμού ενίσχυσης των ορεινών δήμων για την ενίσχυση των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών. Τα λειτουργικά κόστη των ανταποδοτικών υπηρεσιών στους ορεινούς δήμους είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα. Η αποκομιδή των απορριμμάτων 100 νοικοκυριών στον αστικό ιστό κοστίζει ελάχιστα σε σχέση την ίδια υπηρεσία που οφείλουν να παρέχουν σε 100 νοικοκυριά που διαβιούν σε αραιοκατοικημένους ορεινούς δήμους. Ομοίως η κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, η κάλυψη ανάγκης  ηλεκτροφωτισμού. Η μεταφορά των απορριμμάτων στους δήμους αυτούς, κλασικά απομακρυσμένους από τους ΧΥΤ πρέπει να επιδοτείται λόγω της μεγάλης απόστασης και συνεπώς του μεγάλου κόστους μεταφοράς σκουπιδιών, το οποίο επωμίζονται ελάχιστοι κάτοικοι.

 

  1. Αύξηση του  ορίου κατανάλωσης καυσίμων των δημοτικών οχημάτων ανάλογα με την έκταση και το ανάγλυφο του δήμου, αφού ως γνωστό η κίνηση των οχημάτων στους μεγάλους σε έκταση ορεινούς δήμους με  ορεινό δίκτυο είναι δαπανηρότερη, όπως δαπανηρότερη είναι και η συντήρησή τους. Οι ανάγκες συντήρησης των αγροτικών-δασικών οδών, της άρσης κατολισθήσεων, της μετακίνησης για επιδιορθώσεις βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, δεν μπορούν να καλυφθούν από το ισχύον πλαφόν.
  2. Επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων των ΚΕΠ. Μετά το Ν. 3852/2010 και τις συνενώσεις των δήμων, η χωροθέτηση των ΚΕΠ άλλως η δυνατότητα λειτουργίας τους σε άλλη τοπική κοινότητα καθώς και οι αρμοδιότητες του προσωπικού τους, επιβάλλεται να επανεξετασθούν.   Η δυνατότητα ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου, στους υπαλλήλους των ΚΕΠ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Εννοείται ότι αυτό δεν θα γίνεται σε βάρος των καθηκόντων τους.
  3. Κάλυψη δαπάνης μετακίνησης δημοτικών συμβούλων. Τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν ότι στους ορεινούς δήμους, με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων είναι έκδηλο πλέον το φαινόμενο συχνής αποχής από τα δημοτικά συμβούλια, λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εξόδων μετακίνησής τους. Η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και επιτροπών ιδιαίτερα των ορεινών δήμων, όπου οι μετακινήσεις προς  την έδρα του δήμου είναι μεγάλες και πρέπει να αντιμετωπισθεί, καθόσον για το Κράτος είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
  4. Αριθμός αντιδημάρχων Στους ορεινούς, μεγάλους σε έκταση, υποστελεχωμένους δήμους, η άσκηση αρμοδιοτήτων αντιδημάρχου απαιτεί  δαπάνες μετακινήσεων στις οποίες  ο μέσος έλληνας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί. Οι αντιδήμαρχοι λόγω της υποστελέχωσης των δήμων προσφέρουν πραγματικά καθημερινά υπηρεσίες. Ιδιαίτερα στους μεγάλους σε έκταση  ορεινούς δήμους που προέρχονται από συνένωση, η άσκηση των κατά τόπο αρμοδιοτήτων τους  απαιτεί πολύωρη απουσία τους σε απομακρυσμένες τοπικές κοινότητες γεγονός που καθιστά την άσκηση των εν γένει αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται ανέφικτη. Το πληθυσμιακό κριτήριο είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με το κριτήριο της έκτασης και για το λόγο αυτό ο αριθμός των αντιδημάρχων, είναι αναγκαίο να  αυξηθεί  .
  5. Πρόγραμμα επιδότησης συγκοινωνιών στους ορεινούς δήμους. Είναι γνωστό ότι οι συγκοινωνίες στις ορεινές μειονεκτικές περιοχές, σε αντίθεση με τις συγκοινωνίες των πόλεων, δεν επιδοτούνται. Πρόκειται για άγονες γραμμές και η υπολειτουργία τους έχει άμεσες συνέπειες στην ελκυστικότητά τους για την παραμονή νέων οικογενειών που είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν κόστη μετακίνησης των παιδιών τους για δραστηριότητες που δεν παρέχονται από τα δημόσια σχολεία ή τους δήμους όπως πχ ξένες γλώσσες, μουσική, κολυμβητήρια, γυμναστήρια κλπ. Η επιδότηση των συγκοινωνιών των ορεινών δήμων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την κατοίκηση και ανάπτυξή τους. Η ελληνική ύπαιθρος χρειάζεται κίνητρα για να μην ερημώσει ακόμα περισσότερο.
  6. Α) Μείωση του ισχύοντος ορίου απόστασης μεταξύ οικίας μαθητή και της σχολικής του μονάδας για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς του, στις ορεινές περιοχές- Β) Δαπάνες θέρμανσης σχολικών κτιρίων Είναι απολύτως αδιανόητο για μία ευνομούμενη πολιτεία,  στις ορεινές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι ιδιαίτερα χαμηλές ένα παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο να πρέπει να διανύσει απόσταση 1200μ, ένα παιδί Γυμνασίου να πρέπει να διανύσει απόσταση  2.500 μ ή ένα παιδί μαθητής Λυκείου απόσταση   5000μ, τις περισσότερες φορές κατά μήκος Εθνικών Οδών, χωρίς πεζοδρόμια, πεζό, μόνο του, για να φτάσει στη σχολική του μονάδα. Σημειωτέον ότι ως γνωστό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, κυρίως ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κτηνοτρόφοι, αγρότες, υλοτόμοι, οι οποίοι αδυνατούν λόγω των εργασιών τους να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μετακίνησης των παιδιών τους, τα οποία δεν έχουν άλλο τρόπο μετακίνησης (συγκοινωνία). Η επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών καλύπτει και τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών κτιρίων. Στους ορεινούς δήμους, οι ανάγκες αυτές είναι πολλαπλάσιες και δεν καλύπτονται επαρκώς, το ίδιο βέβαια ισχύει για τη θέρμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών.
  7. Αύξηση επιχορήγησης δαπανών για δράσεις πυροπροστασίας στους ορεινούς δήμους. Οι ορεινοί δήμοι με τις τεράστιες  δασικές εκτάσεις, έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης για τις δράσεις αυτές. Η σχετική κατανομή θα πρέπει να λαμβάνει περισσότερο  υπόψη την έκταση και δασοκάλυψη των περιοχών. 

Επί του σχεδίου  νόμου «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας» στο άρθρο 13 παράγραφος 2 εδάφιο β΄ προτάθηκε  να προστεθεί η  λέξη « η ορεινότητα» . Ειδικότερα το εδάφιο προτείνεται να αναμορφωθεί ως εξής « Για τον υπολογισμό του ύψους λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπόχρεων ΟΤΑ όπως είναι ενδεικτικά ο πληθυσμός τους, η έκταση, ο όγκος των παραγόμενων στερεών αποβλήτων, τα οικονομικά τους μεγέθη, η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, κλπ» . Και τούτο διότι κατά κανόνα στους ορεινούς δήμους η απόσταση από τους χώρους επεξεργασίας (ΜΕΑ) και διάθεσης (ΧΥΤ) αποβλήτων και  τους ΣΜΑ ή είναι ιδιαίτερα  μεγάλη.

 

Τέλος προτάθηκε να γίνει πρόβλεψη ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων υπέρ των ΟΤΑ.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

 

Δελτίο Τύπου - Ανακύκλωση γυαλιού

 15-06-2016

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ανακύκλωση γυαλιού

 Προς τους Επαγγελματίες-Καταστηματάρχες

Χώρων Εστίασης, Ψυχαγωγίας και

Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

  

Κυρίες και Κύριοι,

     Σας ενημερώνουμε ότι στις 22-06-2016 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση γυαλιού πόρτα-πόρτα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία κλπ.) 

     Σας γνωρίζουμε ότι o Δήμος Παρανεστίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ) σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυαλιού, με σκοπό την αξιοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων γυάλινης συσκευασίας, οι οποίες, χωρίς τη συλλογή σε χωριστό ρεύμα, καταλήγουν συχνά στα κοινά απορρίμματα.

     Η διαδικασία ξεκίνησε µε την τοποθέτηση ειδικών κωδώνων συλλογής γυάλινων συσκευασιών σε επιλεγμένα δημοτικά σημεία. Θα ακολουθήσουν επαναλαμβανόμενες ενημερωτικές επισκέψεις για εσάς και το προσωπικό των επιχειρήσεων σας. Παρακαλούμε να δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες στους υπαλλήλους της επιχείρησής σας ώστε να αποθέτετε στο εσωτερικό των μπλε κωδώνων συλλογής γυαλιού τις ποσότητες γυάλινων συσκευασιών που συλλέγονται χωριστά στην επιχείρησή σας κατά τη διάρκεια κάθε εργάσιμης ημέρας.

     Η συνεργασία σας κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος.

  

Πληροφορίες: Γιανταμίδης Ιορδάνης, Αντιδήμαρχος Παρανεστίου(Τηλέφωνο: 2524350140)

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η φετινή  διοργάνωση των «Αγώνων Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου» έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που έθεσε τη διοργάνωση στο «Ημερολόγιό» του  και υπό την Αιγίδα της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Επίσης υποστηρίζεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό οι αγώνες, που επιτυχώς διοργανώνονται από το 2007 από το Δήμο Παρανεστίου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕ Δράμας) και τα τελευταία χρόνια και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, διεξάγονται στις 15 Μαΐου 2016 και το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου 2016.

Ειδικότερα στις 15 Μαΐου πρόκειται να διεξαχθούν οι αγώνες Παρανέστιο Μονοπάτι 46,2 km με ώρα εκκίνησης 9 πμ και Νέστος Trail  10 km με ώρα εκκίνησης 11πμ .

Κατά την διάρκεια των αγώνων θα εξελίσσονται παράλληλες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά, στα οποία θα διανεμηθούν αναμνηστικά και εκπαιδευτικό σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόννησης.

Στις 14-16  Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο  Υπερμαραθώνιος Αγώνας Παρθένου Δάσους Παρανεστίου Virgin Forest Ultramarathon Trail μήκους 162  km

Στις 15-16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο Υπερμαραθώνιος Αγώνας Natura Trail Race 110 Km

Στις 16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί επίσης  ο Αγώνας Νέστος Trail  10 km

Ειδικότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης paranestivft.com και στο τηλέφωνο 2524350152.

Η θέση της διοργάνωσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού ,  της ΚΕΔΕ και του ΕΟΤ και η υποστήριξή της από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη αναγνώριση της δεκαετούς προσπάθειας των διοργανωτών και της συμβολής των εκατοντάδων εθελοντών στην προσπάθεια ανάδειξης του μοναδικού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου με τη φιλοξενία και υποστήριξη που παρέχεται στους αθλητές που καταβάλλουν αξιοθαύμαστη προσπάθεια αναδεικνύοντας την σημασία και την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» στα παρθένα μονοπάτια της Παρανέστιας Γης, στην Οροσειρά της Ροδόπης.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ