Ολοκληρώθηκε το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση  «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο».

Ένα διήμερο 13-14/11-2017 ανοιχτού διαλόγου με την παρουσία των  Υπουργών  Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Μεταφορών,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ , του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Υπουργού Τουρισμού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Γ.Γ. Παιδείας , ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων , της  Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , του  Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού  Υγείας , του Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών ΑΜΘ, δημάρχων, σωματείων και συλλόγων, φορέων και εργαζομένων, υπηρεσιακών παραγόντων, το οποίο έκλεισε με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα.

Στα συμπεράσματα και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού μπορεί να αναζητήσει κανείς εκείνα που αφορούν το νομό μας.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου παρεμβαίνοντας στην ενότητα για τα εργασιακά, τόνισε απευθυνόμενη στην Υπουργό Εργασίας ότι η πλήρωση θέσεων τόσο των υπηρεσιών του δήμου όσο και των άλλων υπηρεσιών (παιδείας-υγείας-αστυνόμευσης) στην ορεινή περιοχή του Δήμου Παρανεστίου όπως και στις φυλακές Νικηφόρου όταν λειτουργήσουν πρέπει να έχει ως κριτήριο την εντοπιότητα. Τόνισε ότι είναι λάθος η απόφαση της Κυβέρνησης να γίνονται μετατάξεις χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αλλά απλά η γνωμοδότηση του /της Δημάρχου, διότι είναι κοινή διαπίστωση ότι οι υπάλληλοι μετά το διορισμό τους στις απομακρυσμένες περιοχές πολύ συχνά μετατάσσονται προς υπηρεσίες κοντά στα αστικά κέντρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρέπει πρώτα να συγκρατήσουμε τον τοπικό πληθυσμό παρέχοντας του ευκαιρίες εργασίας για να μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάπτυξη της περιοχής.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου παρενέβη επίσης  στην ενότητα για τα θέματα Παιδείας, ΄Ερευνας και Οικονομίας της Γνώσης επεσήμανε ότι το ισχύον όριο της απαιτούμενης απόστασης μεταξύ κατοικίας μαθητή και σχολικής του μονάδας  1200μ για μαθητές δημοτικού και 2500 μ  για μαθητές γυμνασίου στις ορεινές περιοχές για την κάλυψη της μετακίνησής τους είναι ιδιαίτερα μεγάλο λόγω των συνθηκών που επικρατούν παγετός, βροχή, περιφερειακοί και εθνικές οδοί χωρίς πεζοδρόμια και πρέπει για τις συγκεκριμένες περιοχές να μειωθεί. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση σχολικών μονάδων σε 4θέσια και 3θέσια σχολεία και ότι όλα τα παιδιά δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην παιδεία τους. Τόνισε δε ότι για να φτάσουμε στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, στην ΄Ερευνα και την Ανάπτυξη πρέπει να έχουμε όλοι οι έλληνες πρόσβαση στην προσχολική και  πρωτοβάθμια κατ’ αρχήν εκπαίδευση. Κατήγγειλε το γεγονός της θέσης σε αναστολή του Νηπιαγωγείου Παρανεστίου και της μη αδυναμίας παρακολούθησης των μαθημάτων του ενός νηπίου που πρέπει σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης να παρακολουθεί τα μαθήματά της μετακινούμενη καθημερινά σε άλλο δήμο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά ασυνόδευτη, όταν και αν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης του μεταφορικού έργου, λόγω των αγκυλώσεων της σχετικής νομοθεσίας και ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου Παρανεστίου. Δηλώνει δε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της καθώς το αίτημά της βρήκε ευήκοα ώτα και άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσει το Νηπιαγωγείο Παρανεστίου. Αναδείξαμε την ιδιαιτερότητα της απομακρυσμένης περιοχής του Παρανεστίου και ευχαριστούμε για την θετική αυτή εξέλιξη σε ένα ζήτημα που εξ αρχής είχαμε τονίσει στην αρμόδια υπηρεσία  ότι είχε πάρει λάθος δρόμο.

  Περαιτέρω επεσήμανε ότι πρέπει να αρθεί νομοθετικά το πρόβλημα στην έγκριση προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των δήμων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λόγω μη έγκρισης του 10% της Επιτροπής Ερευνών , που γίνεται αιτία για το πάγωμα της  υλοποίησης στο δήμο του ανασκαφικού έργου για τα παλαιοντολογικά ευρήματα περιοχής Πλατανιάς από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

   Τέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων α΄βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης και δομών των δήμων προς όφελος αμφοτέρων των πλευρών, ώστε να αξιοποιούνται οι υποδομές και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.

Στη θεματική ενότητα για τα θέματα Υποδομών και Πολιτικών για την Υγεία, η Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέπτυξε το σοβαρό πρόβλημα της απόσυρσης από τη δύναμη του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου του ασθενοφόρου που είχε προμηθευτεί το 2015 και έλαβε  την υπόσχεση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη ότι εντός 15 ημερών θα υπάρχει και πάλι ασθενοφόρο για την εξυπηρέτηση διακομιδών προς το Νοσοκομείο της Δράμας. ΄Εγινε επιτέλους κατανοητό το αίτημα του Δήμου αλλά βεβαίως παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των οδηγών για το οποίο θα πρέπει έως την πλήρωση των θέσεων να αντιμετωπιστεί από οδηγούς του δήμου.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, για το  θέμα της κατασκευής του φράγματος Τεμένους, για το οποίο είπε ότι με συντονισμένη κοινή προσπάθεια με το Δήμο Παρανεστίου, έχουν «ξεμπλοκάρει» επιτέλους από το Υπουργείο διαδικαστικά ζητήματα και πλέον το θέμα εκκρεμεί  στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, για την παραχώρηση των εποικιστικών εκτάσεων, ώστε έως την άνοιξη του 2018 να μπορούμε να κάνουμε λόγο για τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου.

   Η Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη προκήρυξης προγράμματος για την υλοποίηση έργων διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων, θέμα για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή διότι η χώρα πρέπει να αποφύγει τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας  με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων, ώστε τα χρήματα διατίθενται σ’ αυτούς.

Στην παρέμβαση της Δημάρχου για το ζήτημα της κάλυψης όλων των οικισμών  του ορεινού Δήμου Παρανεστίου με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, της επέκτασης των οπτικών ινών για την κάλυψη όλων των περιοχών με δίκτυο ίντερνετ και της σταδιακής κάλυψης του ορεινού όγκου με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, δεσμεύθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς.

Τέλος η Υπουργός Τουρισμού κ. ΄Ελενα Κουντουρά, την οποία η Δήμαρχος ευχαρίστησε για την υποστήριξη δράσεων του δήμου, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την τουριστική αξιοποίηση του  Παρθένου Δάσους Παρανεστίου, το οποίο δήλωσε ότι πράγματι θα επισκεφθεί τους επόμενους μήνες.

 Να σημειωθεί ότι στη θεματολογία του συνεδρίου δεν υπήρχαν ζητήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κατά την κρίση της Δημάρχου  θα ήταν σκόπιμο, ώστε να πραγματοποιηθεί ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με την έναρξης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου.

Παρανέστι 15-11-2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

 

Αλίκης Σωτηριάδου