ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι στο Δήμο Παρανεστίου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για την τουριστική προβολή του Δήμου

5/06/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΄Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους υποδέχθηκε η δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, στο Δήμο Παρανεστίου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για την τουριστική προβολή του Δήμου. Οι επισκέπτες, στους οποίους έγινε σύντομη παρουσίαση της φυσιογνωμίας του Δήμου από τη Δήμαρχο,  περιηγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης και στον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας. Επισκέφθηκαν επίσης ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής και στη συνέχεια τα οινοποιεία της περιοχής Αδριανής, στα πλαίσια της Δραμινογνωσίας.

 

                                           Γραφείο Δημάρχου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αντιπυρική προστασία

            Την  Δευτέρα 04 Απριλίου  2015 και ώρα 10:00 π.μ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Παρανεστίου στο Παρανέστι , συνεδρίασε  το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Παρανεστίου  με Πρόεδρο την Δήμαρχο Παρανεστίου, κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν  τα παρακάτω μέλη :

  1. Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Βογιατζόγλου Αναστάσιος.
  2. Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παρανεστίου Ζαχαρόπουλος Ευστράτιος.
  3. Πυραγός (14243) Καραγιαννίδης Αλέξανδρος του Σάββα αναπληρωτής του Πύραρχου, κ. Αποστολίδη Μαρ. της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου.
  4. Επιμελητής Α΄ Παθολόγος, Λάκης Νεκτάριος του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.
  5. Υπαστυνόμος Β΄ Δερμεντζή Χριστίνα του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου
  6. Υπαστυνόμος Α΄ Χατζηγιάννης Χρήστος του Αστυνομικού Τμήματος Παρανεστίου.
  7. Δασολόγος, Καραγιαννίδης Αβραάμ, Δασαρχείο Δράμας
  8. Δασοφύλακας, Φραγκοπούλου Ξανθή, Δασονομείο Παρανεστίου
  9. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Χατζηκοσμίδης Κυριάκος
  10. Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρανεστίου, Δήμου Παρανεστίου κ. Γιανταμίδης Ιορδάνης.
  11. Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νικηφόρου
  12. Χατζησαββίδης Γεώργιος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλατανόβρυσης
  13. Παναγιωτίδου Κατίνα, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλατανιάς
  14. Τοπαλίδης Νικόλαος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  15. Ιωσηφόγλου Ιωάννης, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Πρινόλοφο
  16. Παπατολίδης Σάββας, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  17. Χριστοφορίδης Ευστράτιος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  18. Παναγιωτίδης Χαράλαμπος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  19. Χατίνογλου Σάββας, κάτοικος Πυξαρίου
  20. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Παρλόγλου Μιχαήλ προσήλθε προς το τέλος της συνεδρίασης

 

Απουσίαζε από τη συνεδρίαση η 165 ΜΠΕΠ, λόγω δραστηριοτήτων της μονάδας.

            Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ενόψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέσα που διαθέτουν και στις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και στη δυναμική της υπηρεσίας τους σχετικά με το συντονισμό των ενεργειών. Έγινε επισήμανση των περιοχών που χρήζουν άμεσων ενεργειών συντήρησης και έργων προστασίας.

            Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι καταπτώσεις που έκλεισαν αρκετούς δασικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ο Δήμος Παρανεστίου έχει κάνει τιτάνιες προσπάθειες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους για να επέμβει και στους δασικούς δρόμους, αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας, η οποία από την πλευρά της διά του εκπροσώπου της δήλωσε ότι δεν έχει ούτε χειριστές μηχανημάτων, ούτε μηχανήματα, αλλά και η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο δεν έχει ακόμα δοθεί, αλλά και το ποσό που αναλογεί περίπου 15.000 € είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βασικοί δασικοί δρόμοι, όπως ο δρόμος για το Φρακτό, οι δασικοί δρόμοι Μεσοχώρι προς Καλίκρουνο, προς Περίβλεπτο κ.τ.λ., ο δασικός δρόμος Περίβλεπτο προς Τυχώνα και Μίγκα προς Μελισσοχώρι, ο δασικός δρόμος Φράγμα Θησαυρού προς Σιδηρόνερο και Περίβλεπτο προς Μαυροκορδάτο, ο δασικός δρόμος Πεύκη προς Καϊκούλι έως τα σύνορα και Πεύκη προς Παρτάκοβα μέχρι την κίτρινη δεξαμενή Λεπίδα, ο δασικός δρόμος Ρέμα Φαρασινό (ο δρόμος κατά μήκος του ρέματος είναι κλειστός), ο δασικός δρόμος Τραχώνι προς Άλτεβα και ο δρόμος για το Φρέγκι, ο δασικός δρόμος Λιβάδια προς Πρασινάδα και Ανήλιο Κρουσοβίτης, ο δρόμος 200 μέτρα πριν το Καρυδόρεμα έχει υποχωρήσει και είναι απροσπέλαστος, ο δρόμος από ελικοδρόμιο προς Γιουμουρλού και 300 μέτρα πριν την βρύση Ζωγράφου έχει υποχωρήσει όλη η πλαγιά, να παραμένουν κλειστοί. Είναι φανερό ότι η αδυναμία πρόσβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας να προσεγγίσει με τα οχήματα της το στολίδι της περιοχής, το Δάσος του Φρακτού αλλά και τις άλλες περιοχές σημαίνει αδυναμία επέμβασης σε περίπτωση συμβάντος.

            Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική κατάσταση για την Ελλάδα, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παρανεστίου, παρουσιάζεται ενεργό και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης, τόσο σε επάρκεια προσωπικού, όσο και σε οχήματα και σε υπηρεσιακή οργάνωση.

            Κλείνοντας η Δήμαρχος Παρανεστίου, παρότρυνε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθαρίζοντας από τη βλάστηση τις αυλές τους και φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις οικίες τους.

            Αναφορικά με την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων ισχύουν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν αρμοδίως υποβληθεί όπως και για τα θέματα πυροπροστασίας .

Γραφείο Δημάρχου

Δελτίο Τύπου: 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ

Την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 συναντήθηκαν τα μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ στο Μεσοχώρι Δήμου Παρανεστίου για να συντονίσουν τις δράσεις τους για την 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών. Τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς ήταν η Δρ. Βαντάνα Σίβα (Dr. Vandana Shiva) από την Ινδία και ο Ούγκο Μπλάνγκο από το Περού (Hugo Blanco). Η δόκτωρ Βαντάνα Σίβα είναι περιβαλλοντολόγος, ακτιβίστρια, φεμινίστρια, φιλόσοφος, συγγραφέας και πυρηνική φυσικός, εκπρόσωπος του «Κινήματος της Ελεύθερης Διακίνησης των Σπόρων και της Τροφής». Υπερασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική αυτάρκεια των φτωχών αγροτικών κοινωνιών, το δικαίωμα των γεωργών να αποθηκεύουν, να αναπαράγουν και να ανταλλάσουν ελεύθερα σπόρους, στη φιλοσοφία του ιδρύματος Navdnya, που δημιούργησε ο Γκάντι. Ο Περουβιανός αγωνιστής και συγγραφέας Ούγκο Μπλάνγκο επίσης μάχεται ενάντια στα καρτέλ των πολυεθνικών. Το καλωσόρισμα της Δημάρχου Παρανεστίου, κυρίας Αλεξάνδρας Μαρίνας Σωτηριάδου, με την προσφορά αναμνηστικών δώρων στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, έδωσε το έναυσμα στην δόκτωρ Βαντάνα Σίβα και στον Ούγκο Μπλάνγκο, να εκφραστούν για τον κόσμο που ονειρευόμαστε και τη σημασία της φύσης και των σπόρων στην παγκόσμια ελευθερία.

Στην Παρανέστια Γη, στη γη του ΠΕΛΙΤΙ, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου γιορτάσαμε το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 τα 20 χρόνια του ΠΕΛΙΤΙ με διανομή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες, δράσεις ενημέρωσης, εργαστήρια διαφόρων θεμάτων, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ομιλίες, μουσική και χορούς. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και αντιπροσωπευτική της υποστήριξης του κόσμου στις δράσεις της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου στην ελευθερία διακίνησης των σπόρων, στην ελευθερία του ατόμου και στη διασφάλιση ενός ανεξάρτητου μέλλοντος μακριά από τα πολυεθνικά συμφέροντα. Η ποιότητα των σπόρων και η χρήση τους πρέπει να μείνουν στα χέρια των απλών ανθρώπων, όπως γίνεται εδώ και αιώνες. Κανένα συμφέρον δεν έχει θέση στα όνειρα των παιδιών μας.

ΠΕΛΙΤΙ

ΠΕΛΙΤΙ

 

 

ΠΕΛΙΤΙ

Ομιλία Δημάρχου, κυρία Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, στην εκδήλωση της ΠΕΛΙΤΙ

 

ΠΕΛΙΤΙ

15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

 

ΠΕΛΙΤΙ

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

ΠΕΛΙΤΙ

Εργαστήριο διαχείρισης της Υγείας μας με Φυσικά Μέσα

 

Μοίρασμα παραδοσιακών ποικιλιών

Μοίρασμα παραδοσιακών ποικιλιών

 

 

ΠΕΛΙΤΙ

Γραμματεία διοργάνωσης

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο της 4ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το τοπικό πρόγραμμα του Άξονα 4 (Προσέγγιση LEADER)

Ο Δήμος Παρανεστίου και η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.

σας προσκαλούν σε ενημερωτική εκδήλωση,

που θα πραγματοποιηθεί την

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, και ώρα 18:00,

στο Κοινοτικό Κατάστημα Αδριανής.

 

Η ενημέρωση αφορά

τη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων

στο πλαίσιο της 4ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

για το τοπικό πρόγραμμα του Άξονα 4 (Προσέγγιση LEADER)

Νομού Δράμας

του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013

του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία

θα δοθούν διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που θα προκύψουν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ

Τα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στα Γιάννενα.

   Η προσυνεδριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

   Στη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν και ζητήματα της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, όπως αυτά για την στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων την  ανάγκη εκτίμησης του  πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων. Επεσήμανε ότι  το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ. Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως  η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ. Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, και στο γεγονός ότι δεν είναι στελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, τουλάχιστον για όσο διάστημα δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Στη συνεδρίαση έγινε επίσης αναφορά στα ζητήματα παιδείας από τον πρόεδρο της Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ενίσχυση και δημιουργία πυρήνων τουριστικής βάσης ειδικών μορφών τουρισμού

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.30π.μ, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κ. Θόλου συνάντηση εργασίας με σκοπό την ενίσχυση και δημιουργία πυρήνων τουριστικής βάσης ειδικών μορφών τουρισμού, με πυρήνες τους Δήμους Παρανεστίου, Μύκης και το Δ.Δ Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης.

 Στην συνάντηση εργασίας παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ, κος Εφραιμίδης Νικόλαος, o κος Μανανάς Δημήτριος, Γενικός Δ/ντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ, η Δήμαρχος Παρανεστίου, κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα, εκπρόσωποι του γραφείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων, Υποστήριξης, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ξενοδόχων, των πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματίες της περιοχής, εκπρόσωποι των οινοποιείων της περιοχής.

 Επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα του παρθένου φυσικού περιβάλλοντος, τα παραδοσιακά πολιτιστικά στοιχεία, τα θρησκευτικά μνημεία, οι γεύσεις και εμπειρίες που δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλες περιοχές. Βασικός στόχος της συνάντησης εργασίας ήταν η συμβολή των ιδιωτών στην οργάνωση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με αναβαθμισμένη τουριστική προσφορά.

 Συστάθηκε ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από ιδιώτες με σκοπό, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, να συντονίσει και να οργανώσει την προβολή της περιοχής.

Ενίσχυση και δημιουργία πυρήνων τουριστικής βάσης ειδικών μορφών τουρισμού

Ενίσχυση και δημιουργία πυρήνων τουριστικής βάσης ειδικών μορφών τουρισμού

Δελτίο Τύπου - «Λήψη μέτρων κατά της Βρουκέλλωσης και του Καταρροϊκού Πυρετού»

Δελτίο Τύπου


Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Νικηφόρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Λήψη μέτρων κατά της Βρουκέλλωσης και του Καταρροϊκού Πυρετού». Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ιώβης, και ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Αχιλλέας Σαχπαζίδης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Παρανεστίου.
Επισημάνθηκε ότι χάρη στη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων αποφεύχθηκε η Ευλογιά στο Νομό Δράμας. Προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση στην εξάπλωση της Βρουκέλλωσης, νοσήματος που μεταδίδεται εύκολα αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης από την πλευρά των κτηνοτρόφων, η δημοτική αρχή προκάλεσε τη συνάντηση αυτή, στην οποία επισημάνθηκε από τους αρμόδιους προσκεκλημένους φορείς ότι απαιτείται να δίνεται προσοχή στους τρόπους μετάδοσης. Αναφορά έγινε από τους ομιλητές και στο μέτρο του εμβολιασμού και στα αποτελέσματα της υλοποίησής του. Ο εμβολιασμός αναφέρεται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι σε μεμονωμένη κτηνοτροφική μονάδα. Οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι το μέτρο των εμβολιασμών αποφασίζετε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδέεται με περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση των προϊόντων, για τα οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση. Από τους αρμόδιους των κτηνιατρικών υπηρεσιών τονίσθηκε ιδιαίτερα η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για την επαναφορά στον τρόπο της εκρίζωσης, αφού εφαρμοστεί το μέτρο του εμβολιασμού.
Επίσης έγινε ιδιαίτερη μνεία στο Πρόγραμμα της Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης που εφαρμόζεται σήμερα στο νομό Δράμας και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Τονίσθηκε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε καθεστώς ανοιχτού εμπορίου και διασφαλίζει την ποιότητα των ζωικών προϊόντων.
Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης διατυπώθηκαν οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων με άμεση ανταπόκριση των παρευρισκόμενων επιστημόνων και δόθηκε το στίγμα της συνεργασίας κτηνοτρόφου – κτηνιατρικής υπηρεσίας-δήμου. Ταυτόχρονα βγήκαν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επέκταση των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας την ημερίδα η Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, τόνισε την αξία της ποιότητας του γάλακτος και του κρέατος που παράγονται στην περιοχή, την οποία οφείλουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε λαμβάνοντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επιτυχή ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας.


Δελτίο Τύπου 10/02/2015

Δελτίο Τύπου 10/02/2015

Δελτίο Τύπου 10/02/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Εκδήλωση για την Οικιακή Κομποστοποίηση

Τη Δευτέρα 19 Ιανουάριου 2015 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Παρανεστίου εκδήλωση για την Οικιακή Κομποστοποίηση. Έγινε διανομή 26 οικιακών κομποστοποιητών σε κατοίκους και σχολεία, και παρουσίαση της δράσης και του τρόπου χρήσης τους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Παρανεστίου σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) στα πλαίσια του έργου «Pilot Operation of the Municipal Integrated Solid Waste Management System – POMIS», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013, Προτεραιότητα 1 – Ποιότητα ζωής 1.1 – Προστασία, διαχείριση και προώθηση των περιβαλλοντικών πόρων και το Γυμνάσιο Παρανεστίου. Ομιλητής ήταν ο κ. Πεταλάς Αναστάσιος, Περιβαλλοντολόγος, Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.

 Η Δήμαρχος Παρανεστίου επισήμανε τη σημασία του προγράμματος της ανακύκλωσης και ανέφερε ότι η οικιακή κομποστοποίηση είναι μόνο μέρος της προσπάθειας. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται μπλε κάδοι ανακύκλωσης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου Παρανεστίου για την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού και λευκοσίδηρου. Προσπάθεια όλων μας είναι να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομώντας πόρους, πρώτες ύλες και ενέργεια, και να μειώσουμε έτσι τα κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων που σε διαφορετική περίπτωση επωμιζόμαστε σε κάθε νοικοκυριό.

 Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ο Δήμος Παρανεστίου εξασφάλισε επίσης την παραχώρηση από τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. ενός ειδικού απορριμματοφόρου για την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους του Δήμου Παρανεστίου, καθώς και άλλους 26 κάδους οικιακής κομποστοποίησης για να μοιραστούν σε δημότες, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

 Σε αυτή τη διανομή των πρώτων οικιακών κομποστοποιητών δόθηκε ιδιαίτερη προτεραιότητα στα σχολεία που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τους αυριανούς πολίτες μας, δηλαδή αυτούς που θα συνεχίσουν τις περιβαλλοντικές πρακτικές μας και θα τις βελτιώσουν.

 Επίσης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας καθώς και στους κατοίκους του Δήμου μας δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση οικολογικής συνείδησης και να γίνουν πρωτοπόροι στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, της χαρισματικής Παρανέστιας Γης.

Εκδήλωση για την Οικιακή Κομποστοποίηση

Εκδήλωση για την Οικιακή Κομποστοποίηση

Εκδήλωση για την Οικιακή Κομποστοποίηση

Ξεκινάμε την Εφαρμογή του Προγράμματος της Ανακύκλωσης στο Δήμο Παρανεστίου

Δελτίο Τύπου: Ξεκινάμε την Εφαρμογή του Προγράμματος της Ανακύκλωσης στο Δήμο Παρανεστίου.

Φίλες και Φίλοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε ότι η δημοτική μας αρχή ξεκινά την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης. Διαπιστώνετε ήδη ότι στους δρόμους έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, στους οποίους σας παρακαλούμε να συγκεντρώνετε τα παρακάτω υλικά: χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και λευκοσίδηρο.

Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους θα γίνεται από ειδικό απορριμματοφόρο ώστε να μην αναμιγνύονται και ρυπαίνονται από τα οργανικά απορρίμματα. Μπορούμε όλοι μαζί και οφείλουμε ο καθένας από μας ξεχωριστά να φροντίσουμε φιλικά το περιβάλλον. Έτσι εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τις επόμενες γενιές, έτσι φροντίζουμε για τη δημόσια υγεία. Έτσι ενισχύουμε την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας. Έτσι μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων, εξοικονομώντας πόρους, πρώτες ύλες και ενέργεια, και μειώνουμε τα κόστη μεταφοράς των απορριμμάτων που σε διαφορετική περίπτωση επωμιζόμαστε σε κάθε νοικοκυριό. Έτσι δηλαδή πληρώνουμε λιγότερα.

Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για την εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Ακόμη, συλλέγουμε τις μπαταρίες στα κοινοτικά καταστήματα, συλλέγουμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και τις οδηγούμε στην ανακύκλωση.

Έχουμε τη δυνατότητα! Ας την αξιοποιήσουμε. Σκεφτόμαστε τον πλανήτη μας και τα παιδιά μας.

Για την επιτυχία του προγράμματος της ανακύκλωσης είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή όλων μας, γιατί καμία προσπάθεια του Δήμου δεν μπορεί να έχει επιτυχία χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Ας κάνουμε τη σωστή κίνηση: χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό και λευκοσίδηρος στον μπλε κάδο.

Σύντομα θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και σάκος για να τοποθετούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Σας καλώ να αποδείξουμε όλοι μαζί, έμπρακτα, ότι αγαπάμε τον τόπο μας, τον σεβόμαστε και τον φροντίζουμε. Για κάθε πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνείτε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα 2524350100, 2521352300/309.

 

Σας ευχαριστώ

Αλίκη Σωτηριάδου 

Δήμαρχος Παρανεστίου

Εφαρμογή του Προγράμματος της Ανακύκλωσης στο Δήμο Παρανεστίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Παρανεστίου στο Παρανέστι , συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παρανεστίου με Πρόεδρο την Δήμαρχο Παρανεστίου, κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν τα παρακάτω μέλη :

  1. Δήμαρχος Παρανεστίου, ως Πρόεδρος κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα.
  2. Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης και Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Βογιατζόγλου Αναστάσιος.
  3. Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Παρλόγλου Μιχαήλ..
  4. Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παρανεστίου Ζαχαρόπουλος Ευστράτιος.
  5. Πυραγός (14243) Καραγιαννίδης Αλέξανδρος του Σάββα αναπληρωτής του Πύραρχου, κ. Αποστολίδη Μαρ. της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου.
  6. Επιμελητής Α΄ Παθολόγος, Λάκης Νεκτάριος του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.
  7. Αρχιφύλακας Τζόκας Χριστόδουλος του Αστυνομικού τμήματος Δοξάτου
  8. Λοχαγός Αστεριάδης Αναστάσιος εκπρόσωπος της 165 ΜΠΕΠ
  9. Χατζηαναστασίου Ελένη, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρησης Οροσειράς Ροδόπης.
  10. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Χατζηκοσμίδης Κυριάκος
  11. Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρανεστίου, Δήμου Παρανεστίου κ. Γιανταμίδης Ιορδάνης.
    Απουσίαζε από τη συνεδρίαση το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου και το Δασαρχείο Δράμας.


Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ενόψει της χειμερινής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέσα που διαθέτουν και στις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και στη δυναμική της υπηρεσίας τους σχετικά με το συντονισμό των ενεργειών. Έγινε επισήμανση των περιοχών που χρήζουν άμεσων ενεργειών συντήρησης και έργων προστασίας. Τέλος αποφασίστηκε η υλοποίηση άμεσα ασκήσεων επικοινωνίας με ασυρμάτους του Δήμου Παρανεστίου με την υποστήριξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την περίπτωση εκτάκτου ανάγκης
Με την ευκαιρία της σύγκλησης του Σ.Τ.Ο. συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη άμεσης παρέμβασης από την Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Δράμας για την αποκατάσταση των χανδάκων όμβριων υδάτων της επαρχιακής οδού Παρανεστίου - Πρασινάδας λόγω αρμοδιότητάς της. Επίσης κατόπιν αιτήματος της Δημάρχου συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας τον Μάρτιο για περιπτώσεις πυρκαγιών στα κτήρια ευθύνης του Δήμου Παρανεστίου.

Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου

Συγκρότηση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παρανεστίου