Δελτίο Τύπου: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΜΗΜΑ:ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Δ/νση Προγραμματισμού και Γ.Δ. καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στα Μέτρα 211 και 212  (Εξισωτική Αποζημίωση) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του Καν. (ΕΚ) 1305/2013 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα μέτρα 211 και 212 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ αφορούν Προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων για τη στήριξη των γεωργών των ορεινών περιοχών και περιοχών με φυσικά ή αλλά ειδικά μειονεκτήματα. Το καθεστώς αποσκοπεί στην μερική αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος λόγω της παραμονής των γεωργών στις άνω περιοχές.
Οι αιτήσεις ενίσχυσης και πληρωμής, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2014, είτε μέσω διαδικτύου , είτε μέσω των αρμοδίων φορέων συμπλήρωσης και υποβολής , κατ ? επιλογή του δικαιούχου. Το έντυπο της αίτησης ενίσχυσης και πληρωμής είναι διαθέσιμο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2014.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΙΩΒΗΣ

Δελτίο Τύπου: "ΕΝΤΑΞΗ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΔΡΑΜΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Τηλ.: 2524350152

Παρανέστι  13/05/2014

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

΄ΕΝΤΑΞΗ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ.

Την έγκριση δύο μεγάλων έργων του προγράμματος Leader που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ  για τον Δήμο του Παρανεστίου έχει στην κατοχή της η τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τις περαιτέρω ενέργειες της. Πρόκειται για :

Α)Διαμόρφωση χώρου πολιτιστικών, αθλητικών , εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον αύλειο  χώρο του εκθετηρίου της Τοπικής Κοινότητας Πτελέας με εγκεκριμένο προϋπολογισμό  102.000,00 €.

Συγκεκριμένα θα γίνει η διαμόρφωση γηπέδου ποδοσφαίρου 5 Χ 5
Διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς-Δημιουργία χώρου για την αναβίωση πολιτιστικών – αθλητικών- εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Κατασκευή ξύλινων  περγκόλων και καθισμάτων, κατασκευή παρτεριού και καθιστικών χώρων, κατασκευή τοίχων καθώς και μία γενική διαμόρφωση του ανάγλυφου του αύλειου χώρου.

Β)Διαμόρφωση -  Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην ΤΚ Ψηλής Ράχης , με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 75.000,00 €.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστεί η περίφραξη του αύλειου  χώρου , θα τοποθετηθούν δύο κιόσκια, δύο πέργκολες, θα γίνει η κατασκευή του χώρου της παιδικής χαράς με νέο εξοπλισμό και όργανα, καθώς και η κατασκευή καθιστικού χώρου.
Είναι δύο μεγάλα έργα για τον Δήμο Παρανεστίου εφόσον οι παροχές από αυτά είναι όχι μόνον η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά και η βελτίωση στην ποιότητα ζωής  των κατοίκων, των επισκεπτών για καλύτερες υπηρεσίες στην ύπαιθρο.

Γραφείο Δημάρχου.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Στο παρακάτω αρχείο υποβάλλεται συνημμένα Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υλοποίηση δράσης υγειονομικής κάλυψης των φιλοξενουμένων στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών Παρανεστίου Δράμας, Ξάνθης και Φυλακίου Ορεστιάδας.

«Επιτυχής συνέχιση των τμημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Παρανεστίου κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2013 – 2014»

Με επιτυχία συνεχίζει η λειτουργία τμημάτων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Παρανεστίου κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2013-2014. 
Από τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, άρχισε στο Δήμο Παρανεστίου να τίθεται σε λειτουργία η εκπαιδευτική διαδικασία του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ». Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. 
Η συμμετοχή των κατοίκων-εκπαιδευόμενων ήταν ικανοποιητική, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που προέκυψαν, εξαιτίας των εδαφικών και πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. 
Λειτούργησαν με επιτυχία οκτώ τμήματα θεματικών ενοτήτων Εθνικής Εμβέλειας

Συνολικά, λειτούργησαν τα εξής Τμήματα : 
    Στην Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου
1) Δύο Τμήματα «Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή» διάρκειας 25 ωρών
2) Δύο Τμήματα «Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης» διάρκειας 25 ωρών
3) Ένα Τμήμα «Ισπανικά για τον τουρισμό» διάρκειας 25 ωρών
    Στην Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου
1) Ένα Τμήμα «Φωτογραφίας» διάρκειας 25 ωρών
2) Ένα Τμήμα «Ισπανικά για τον τουρισμό» διάρκειας 25 ωρών
3) Ένα Τμήμα «Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)» διάρκειας 50 ωρών στην Αδριανή 

Επίσης, υποβλήθηκε αίτηση-φάκελος για την δημιουργία τριών τμημάτων-θεματικών ενοτήτων Τοπικής Εμβέλειας, αφού λήφθηκαν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του ντόπιου πληθυσμού. Προτάθηκαν και είναι σε διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι εξής τρεις θεματικές ενότητες Τοπικής Εμβέλειας : 
1) «Ποντιακή Διάλεκτος» 
2) «Σύγχρονες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες: ρόδι, τρούφα, ιπποφαές, αρωματικά φυτά (μέντα, ρίγανη κ.α.), ρεβίθια, φακές, πράσινο μήλο, κρανιά, κρόκος»
3) «Εκπαίδευση εθελοντών για την οργάνωση και διεξαγωγή των  Αγώνων Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail)»

Η Δια Βίου Μάθηση, η επιμόρφωση ενηλίκων, ως μία μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στη σύγχρονη εποχή-μία εποχή ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου εκπαιδευτικού και εργασιακού περιβάλλοντος. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται στην διάθεση των ενηλίκων να επιμορφωθούν αναφορικά με τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. 
Στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας προβλέπεται η απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους εκπαιδευόμενους. 
 Οι Βεβαιώσεις αυτές οπωσδήποτε δεν έχουν την αξία ενός πτυχίου τυπικής εκπαίδευσης, όπως Επαγγελματικού Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Ωστόσο, σταδιακά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση στην αγορά εργασίας. 
Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη Δια Βίου Μάθηση και η επιμόρφωση ενηλίκων προωθείται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  


Ο αρμόδιος υπάλληλος                Ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης,
Ματεντζόγλου Συμεών            Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας
                                                         Νεραντζάκης Σταύρος

Θέμα : « Επίσκεψη 8 μελούς αποστολής από τον Δήμο Asenovgrant της Βουλγαρίας στον Δήμο Παρανεστίου».

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Παρανεστίου προς τον Δήμαρχο του Ασένοβγκραντ της Βουλγαρίας κ. Εμίλ Καραϊβάνοφ  για μία επίσκεψη στο ορεινό Παρανέστι  η οποία πρόταση έγινε αποδεκτή , επισκέφτηκαν στις 29.04.2014 έως της 30.04.2014   οκταμελή αντιπροσωπεία  την πόλη της Δράμας και τον Δήμο Παρανεστίου. Από βουλγαρικής πλευράς προσήλθαν η Αντιδήμαρχος κα Βαλκάνοβα, ο υπεύθυνος Αθλητισμού κ. Ζλάτεβ, ο Δ/ντης της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρσιμού κ. Κιρκόβ και τέσσερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής αγώνων.
Ο Δήμαρχος κ. Καγιάογλου Νικόλαος μαζί με τους Αντιδημάρχους κ. Κουκαριώτη Παναγιώτη  τον κ. Παρλόγλου Μιχαήλ  και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Αγώνων του VFT  του Δήμου υποδέχτηκαν την Βουλγάρικη αποστολή στην Νομαρχία της Δράμας. Κατόπιν επισκέφτηκαν το γραφείο του  Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Δράμας κ. Ξανθόπουλο Ιωάννη όπου τους καλωσόρισε  και εκείνος με την σειρά του. 
Σκοπός της επίσκεψης   είναι η περαιτέρω λήψη αποφάσεων και ο σχεδιασμός ενός πρώτου πλάνου για την υλοποίηση ενός διακρατικού -  διεθνή υπερμαραθωνίου αγώνα βουνού στην οροσειρά της Ροδόπης για την ερχόμενη χρονιά 2015 ,όπου θα ξεκινάει από την πόλη του Ασένοβγκραντ και θα καταλήγει στον Δήμο Παρανεστίου.
 Την ημέρα επίσκεψης στο Παρανέστι στις 30 Απριλίου στο Δημαρχείο Παρανεστίου, η ομάδα αποστολής ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και κατόπιν έγινε διαλογική συζήτηση  όπου κατατέθηκαν προτάσεις – απόψεις κα και συμφωνήθηκε να υπογραφεί , σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την πραγματοποίηση αυτού του αθλητικού γεγονότος.  
Οι δύο Δήμαρχοι έδειξαν φανερά ενθουσιασμένοι από την πορεία των εξελίξεων εφόσον τα οφέλη θα είναι πολλά στους τομείς το  αθλητικού τουρισμού και όχι μόνο , της επισκεψιμότητας  αλλά και άλλων μελλοντικών επενδύσεων.  
Γραφείο Δημάρχου.


ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αθλητικός Σύλλογος Γυναικείου Ποδοσφαίρου του Δήμου Παρανεστίου  «ΑΜΑΖΟΝΕΣ ΔΡΑΜΑΣ» με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου κατάφερε και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάκτηση του φετινού Ελληνικού πρωταθλήματος γυναικείου ποδοσφαίρου με 16 νίκες και  2 ισοπαλίες σε 18 αγωνιστικές αφήνοντας πίσω την ομάδα του ΠΑΟΚ .
Η ομάδα των Αμαζόνων Δράμας είναι η πρώτη ομάδα της περιοχής που κατακτά τίτλο τέτοιου βεληνεκούς. Την απονομή του κυπέλου στην πρωταθλήτρια ομάδα έκανε ο Δήμαρχος κ. Καγιάογλου Νικόλαος στο γήπεδο της Αδριανής  φανερά συγκινημένος , ο οποίος δήλωσε ότι το γήπεδο  αυτό  που με  τόσο καμάρι το κατασκεύασε στην προηγούμενη του θητεία ονειρεύονταν να έρθει εκείνη η  στιγμή για να δουν οι δημότες του και όχι μόνο  τέτοιες χαρές και διακρίσεις σε μία μικρή τοπική κοινωνία όπως είναι η δική μας. Με εμφανή την έντονη συγκίνηση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ανακαίνιση του γηπέδου με καινούργιο χλοοτάπητα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Αν και δεν τελείωσε ακόμη το πρωτάθλημα η ομάδα των ΑΜΑΖΟΝΩΝ είναι η φετινή πρωταθλήτρια και  αξίζει να πούμε ένα μεγάλο Μπράβο σε όλες τις αθλήτριες   που με σθένος , δύναμη και θέληση φτάσαν εδώ που είναι. Τα εύσημα παίρνουν επίσης η διοίκηση και οι προπονητές της ομάδας των Αμαζόνων Δράμας δήλωσε ο Δήμαρχος ο οπ0οίος  τους ευχήθηκε   καλή επιτυχία για τον τελικό κυπέλου και δήλωσε  ότι ο Δήμος Παρανεστίου  θα είναι πάντα εμπράκτως δίπλα στην ομάδα και θα τους στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.
Οι Αμαζόνες στην τελευταία αγωνιστική νίκησαν με 1-0 τον Βόλο   ολοκληρώνοντας την φετινή απόδοση  στους 50 βαθμούς και στους συν 8 από την δεύτερη Καρδίτσα με την οποία θα αγωνιστεί στις 9 Μαΐου 2014  ημέρα Παρασκευή , στο γήπεδο της Κατερίνης κατά τις απογευματινές ώρες . Αγώνας που θα καθορίσει ποια ομάδα  θα προκριθεί για τον τελικό Κυπέλου Ελλάδος Γυναικείου Ποδοσφαίρου που θα αγωνισθεί με την ομάδα του ΠΑΟΚ.
Γραφείο Δημάρχου. 

Έναρξη χορήγησης Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2014

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας ανακοινώνει ότι:
  • η ισχύς των Δελτίων Μετακίνησης  Ατόμων με αναπηρίες  του έτους 2013 λήγει στις 31-05-2014
  • η ανανέωση και η έκδοση των Δελτίων Μετακίνησης  Ατόμων με αναπηρίες  αρχίζει ημέρα Τετάρτη  23/04/2014 και  λήγει στις  31/12/2014 
  • Οι πολίτες μπορούν να θεωρούν τα δελτία μετακίνησης στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας (γραφείο 321 του 3ου ορόφου του Διοικητηρίου από 8:00 π.μ. μέχρι 14:00 μ.μ.) και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης  Πολιτών (Κ.Ε.Π.) των Δήμων.
  • Η έκδοση των δελτίων θα γίνεται μόνο στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (γραφείο 321 του 3ου ορόφου του Διοικητηρίου) από 8:00 π.μ. μέχρι και 14:00 μ.μ.
  • Στα ΚΕΠ του Δήμου διαμονής των δικαιούχων θα θεωρούνται ΜΟΝΟ τα Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ που θεωρήθηκαν ως τις 31-12-2013 .
Στους δικαιούχους που είναι Άτομα με Αναπηρίες με παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και είναι:
  • Ελληνικής υπηκοότητας,
  • υπήκοοι των Κρατών –Μελών της Ε.Ε. καθώς και υπήκοοι Κρατών –Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε. Ε. Ο. Χ)
  • υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59(ΦΕΚ 246/59 τ.A’)
  • υπήκοοι Κρατών εκτός Ε.Ε. που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα
  • αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (Ν.Δ.3989/1959 ΦΕΚ 201 Α΄), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (Α.Ν.389/1968 ΦΕΚ 125 τ. Α΄), δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους παρέχεται το δικαίωμα μετακίνησης  με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές Εσωτερικού των Υπεραστικών ΚΤΕΛ  και δωρεάν μετακίνηση με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΔΡΑΜΑΣ με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000,00 € ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000,00 € προσαυξανόμενο με 5.600,00 € για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο και εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.
Στο ανωτέρω εισόδημα περιλαμβάνονται και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι πολίτες είναι :
 1.    ΑΙΤΗΣΗ του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου (το έντυπο αίτησης χορηγείται από την υπηρεσία) με συνημμένα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρά κάτω :
2. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ που θα αναγράφεται το παθολογοανατομικό      ποσοστό αναπηρίας(τουλάχιστον 67%) και η διάρκεια ισχύος της.
       2α. Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση ΑμεΑ  (επίδομα) από  τις  αρμόδιες  υπηρεσίες Πρόνοιας 
             των   Δήμων ή το διατροφικό επίδομα από  τις   Περιφερειακές  Ενότητες,  δικαιούνται κάρτα
             χωρίς την προσκόμιση της γνωμάτευσης εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση εγγραφής στο
             Μητρώο επιδοματούχων από τους Δήμους.
       2β. Άτομα που είναι ασφαλισμένα μπορούν να προσκομίσουν απόφαση Διοικητικού Διευθυντή
             Ασφαλιστικού Φορέα ή γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να  
             πιστοποιείται παθολογοανοτομική βλάβη 67% τουλάχιστον.
       2γ. Οι  τυφλοί  και  Β.Ν.Κ.  : α) που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των  Δήμων, δικαιούνται   
             κάρτα μετακίνησης  και για τους συνοδούς τους, β) που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο 
             μητρώο των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, για να δικαιωθούν κάρτα μετακίνησης και για 
             τους συνοδούς τους απαιτείται γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής  που  να αναφέρει  ότι 
             είναι τυφλοί ή έχουν δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30(τριάντα) ή νοηματική υστέρηση με  
             ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός 
             αυτισμός, αυτισμός) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
      2δ. Πρόσφατη  γνωμάτευση  δεν  απαιτείται  για  τα  ΑμεΑ  που το ποσοστό αναπηρίας τους 
            προέρχεται  από ακρωτηριασμό  των άνω ή κάτω άκρων.
      2ε. Για  τους  υπηκόους  Κρατών  εκτός  Ευρωπαϊκής  ΄Ενωσης  που  έχουν  καταστεί ανίκανοι 
            για εργασία μετά από εργατικό  ατύχημα σε Ελληνικό έδαφος, απαιτείται Ιατρική Βεβαίωση 
            Νοσηλείας από Δημόσιο Νοσοκομείο, στην οποία θα  βεβαιώνεται η νοσηλεία μετά από το 
            ατύχημα.
3. Το Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο αυτής.
4. Φωτοτυπία   του   εκκαθαριστικού   σημειώματος   της   δήλωσης   του   φόρου εισοδήματος  οικ.έτους 2013.
5. Το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας (το πρωτότυπο)
6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής.   (ενσωματωμένη         στο έντυπο της αίτησης που χορηγείται από την υπηρεσία)
7.      α) Για έκδοση νέου δελτίου 2 πρόσφατες φωτογραφίες
        β) Για έκδοση δελτίου συνοδού, που δικαιούνται οι ολικά τυφλοί και οι βαριά νοητικά υστερούντες με δείκτη νοημοσύνης 30 και κάτω, 3 πρόσφατες φωτογραφίες.
        γ) Για ανανέωση δελτίου δεν χρειάζονται φωτογραφίες.  
Σημείωση : Οι δικαιούχοι οι οποίοι με υπεύθυνη δήλωσή τους (ενσωματωμένη στο έντυπο της αίτησης που χορηγείται από την υπηρεσία) δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το  ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν εκκαθαριστικό Δ.Ο.Υ.
Η θεώρηση και η έκδοση θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας.
Τα Κ.Ε.Π. βρίσκονται :
  1. Δήμο Δράμας (κτίριο Διοικητηρίου)
  2. Δημοτική Κοινότητα Κυργίων
  3. Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου
  4. Τοπική Κοινότητα Νικηφόρου
  5. Τοπική Κοινότητα Φωτολίβους
  6. Δημοτική Κοινότητα Προσοτσάνης
  7. Δημοτική Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου
                                                                    Μ.Ε.Π.      
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ 
ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
κ.α.α.
ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

4η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου
στο Ν. Δράμας, Σάββατο 26 Απριλίου 2014
από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.
 
 
Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι, φίλοι των ντόπιων ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας, με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στις 26 Απριλίου 2014 να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε στην 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που οργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.
Η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.
Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε και εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολλή χαρά στη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Μια από τις φιλοσοφικές αρχές του Πελίτι είναι η υποστήριξη της ελευθερίας του ανθρώπου να κρατάει το δικό του σπόρο και να μην είναι εξαρτημένος κάθε χρόνο ούτε από την αγορά σπόρων από το εμπόριο ούτε από την προμήθεια σπόρων από το ίδιο το Πελίτι. Όλοι εσείς λοιπόν που έχετε πάρει σπόρους από το Πελίτι ή που διατηρείτε κάποιες παραδοσιακές ποικιλίες φροντίστε το 2014 να 'ρθείτε με σκοπό να δώσετε παρά να πάρετε σπόρους. 
Η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών και η ελεύθερη προσφορά τους είναι μια βαθιά πολιτική πράξη. Με τον όρο "πολιτική" εννοούμε τη λύση που επιλέγουμε για να επιλύσουμε τα γεωργικά, περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο.
Η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών για μας είναι μια εικόνα από το μέλλον. Έτσι οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Όλοι να προσφέρουμε στην κοινότητα και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση όλοι σε όλα τα αγαθά. 
Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο άσχετα αν έχει σπόρους ή όχι.
Όσοι από σας φέρετε σπόρους, φυτά ή αυτόχθονα αγροτικά ζώα, θα πρέπει να μας το κάνετε γνωστό ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. 
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μας το έχουν γνωστοποιήσει ως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 δεν θα γίνουν δεκτοί ως καλλιεργητές ή κτηνοτρόφοι. 
Αυτή είναι μια βασική αρχή για να προστατέψουμε τη γιορτή.
Οι καλλιεργητές οι οποίοι θα φέρουν σπόρους, θα πρέπει να φέρουν τουλάχιστον 50 φακελάκια από την κάθε ποικιλία συν ένα φακελάκι από κάθε ποικιλία για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.
Θα πρέπει να φέρουν τους σπόρους τους συσκευασμένους σε χάρτινα σακουλάκια στα οποία θα αναγράφεται:
  • το είδος 
  • η ποικιλία 
  • η περιοχή καλλιέργειας 
  • το όνομα του καλλιεργητή
  • ο τρόπος καλλιέργειας
Οι καλλιεργητές που αδυνατούν να κάνουν αυτή τη συσκευασία θα πρέπει να μας ενημερώσουν εγκαίρως μέσα στο Φεβρουάριο του 2014 έτσι ώστε να αναλάβουμε εμείς τη συσκευασία των σπόρων.
Προτείνουμε οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι να φέρουν μαζί τους φωτογραφικό υλικό (όχι διαφιμιστικό υλικό). Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν περίπτερα όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τους σπόρους ή τα ζώα τους.
Οι καλλιεργητές και οι κτηνοτρόφοι, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία -αν δεν το έχουν προμηθευτεί- το ειδικό καρτελάκι με το όνομά τους.

Η διανομή των σπόρων και των φυτών
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από τις 10:30 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας. Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματα του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.

Η γιορτή περιλαμβάνει: 
  • Ομιλίες
  • Εργαστήρια 
  • Δημιουργική απασχόληση για τα μικρά παιδιά
  • Το τραπέζι της αγάπης 
  • Τραγουδώντας για το Πελίτι
  • Χαριστικό Παζάρι
  • Εκθέσεις φωτογραφίας κ.α.
«Κάθε χρόνο, χάρη στο Πελίτι, κάποιες δεκάδες χιλιάδες κήποι σε όλη την Ελλάδα μας δίνουν καρπούς χωρίς τη μεσολάβηση των χρημάτων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μας βλάψει. Οι κατσαρόλες μας θα είναι πάντα γεμάτες σε πείσμα των οικονομικών αναλύσεων. Η προσφορά σπόρων χωρίς χρήματα λειτουργεί και αποδίδει. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε άλλα αγαθά; Φέτος στη γιορτή των σπόρων ας φέρουμε μαζί μας ό,τι μπορούμε να χαρίσουμε ή ό,τι θέλουμε να ανταλλάξουμε με κάτι που χρειαζόμαστε. Ας γίνει αυτή η γιορτή, γιορτή της αλληλεγγύης και της προσφοράς χωρίς χρήματα για κάθε είδος προϊόντος ή υπηρεσίας. Και ας πάει ο Φ.Π.Α. 800% Σκασίλα μας !!»
- ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΟΣ Καλλιεργητής

Πώς θα φτάσετε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων 
και σε απόσταση 40 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ.
Το Μεσοχώρι είναι στη μέση περίπου της επαρχιακής οδού Δράμας-Ξάνθης. 
Στο Μεσοχώρι μπορείτε να έρθετε με το ΚΤΕΛ Δράμας ή Ξάνθης και με το τρένο ως το Παρανέστι. Το Μεσοχώρι απέχει 2 χιλιόμετρα από το σταθμό του τρένου και την έδρα του Δήμου, το Παρανέστι.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Δράμας 2521032734, ΚΤΕΛ Ξάνθης 2541022684
ΟΣΕ Δράμας: 2521032444, ΟΣΕ Ξάνθης: 2541022581
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα (είναι απαραίτητα), ένα στρωσίδι για να κάτσετε στο γρασίδι, καλή διάθεση, συνεργασία και υπομονή.

Δηλώσεις συμμετοχής
Όσοι θα φέρετε σπόρους, μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 2524022059 από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και από την ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr
Ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου
Τ. Κ. 66035 Παρανέστι. 
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: seedfestival@peliti.gr

ΑΡΧΕΙΑ :

2. Όσοι θα έρθετε ως επισκέπτες, δε χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή
3.Εθελοντής, εθελόντρια στη γιορτή
Όλη η εκδήλωση στήνεται από εθελοντές. Μπορείτε να μας βοηθήσετε στις παρακάτω εργασίες. 
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες έχουν πολύ μεγάλη πίεση και μεγάλο φόρτο εργασίας. 
Αν θέλετε να απολαύσετε τη γιορτή μπορείτε να μας βοηθήσετε σε μια επόμενη διοργάνωση.
  1. Πλύσιμο πιάτων. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στο πλύσιμο των πιάτων.
  2. Προετοιμασία φαγητού. Υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος δουλείας.
  3. Βοήθεια στη λήξη της γιορτής. Αν βοηθήσετε θα χάσετε το γλέντι.
  4. Δραστηριότητες για παιδιά.
  5. Χαριστικό παζάρι
Καλή αντάμωση
«Να μας έχει ο θεός γερούς, 
πάντα ν’ ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς και άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς»

Δελτίο Τύπου: " Απαγόρευση αλιείας στα εσωτερικά νερά της Π.Ε. Δράμας"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ταχ. Δ/νση: 1ης Ιουλίου 1
Ταχ. Κώδικας: 66100
Τηλ.: 2521351341-2
Fax:  2521035565
E-mail: typou@drama.gr


                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                       Απαγόρευση αλιείας στα εσωτερικά νερά της Π.Ε. Δράμας

     Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλου, απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε μέσο και εργαλείο, στα εσωτερικά νερά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 30 Μαΐου, λόγω αναπαραγωγής των αλιευμάτων.
     Για τους παραβάτες της παραπάνω απόφασης προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου και αφαίρεση άδειας αλιείας. Την ευθύνη για την τήρηση της απαγόρευσης έχουν η αστυνομία, τα δασαρχεία και όλες οι ανακριτικές αρχές.
    Το πλήρες κείμενο της απόφασης έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια (ΑΔΑ:ΒΙΗ57ΛΒ-9ΔΧ).


                                               Από το Γραφείο Τύπου
                                     της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας