ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ανακοινώνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παρανεστίου, δομή που έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή - ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παρανεστίου λειτουργεί από  την 16η Αυγούστου 2017 ,  κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή και ώρες 7:00 με 15:00, καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και το Σαββατοκύριακο. Τα στελέχη του Κέντρου θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην έδρα του δήμου και σε κάθε οικισμό του με επιτόπιες επισκέψεις.

Επιτυχία αποτελεί η στελέχωση του Κέντρου Κοινότητας με τρεις υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι με δύο που αρχικώς είχε προβλεφθεί.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των κατοίκων του Δήμου Παρανεστίου με όλα τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και η διασύνδεσή τους με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Πρόκειται για μια νέα δομή που έχει στόχο την παροχή ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμό για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε  μορφής διάκρισης, αλλά και της κοινωνικής και εργασιακής (επαν)ένταξης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διακρίνονται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

Α) Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών

Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές για τον καλύτερο συντονισμό του συνολικού κοινωνικού έργου

Γ)  Παροχή Υπηρεσιών, που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων

Ωφελούμενοι είναι κάτοικοι του Δήμου Παρανεστίου, και κατά προτεραιότητα, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», καθώς και άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι/ες, παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, μετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο, και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το Κέντρο Κοινότητας Παρανεστίου, ειδικότερα  δύναται να παρέχει τις παρακάτω  υπηρεσίες:

Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες, επαγγελματικού προσανατολισμού

Παροχή οικονομικών υπηρεσιών-συμβουλών σε ευπαθείς ομάδες προς διευκόλυνση και διευθέτηση των θεμάτων τους.

Υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργίας ευκαιριών για νέους πχ επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές.

Κάλυψη αναγκών των πολιτών που αφορούν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών.

Υποστήριξη ηλεκτρονικών αιτήσεων ωφελουμένων σχετικά με τα προγράμματα ανθρωπιστικής κρίσης (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης).

Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο, όπως: οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κλπ) για μικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής κ.α.

Μικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά ) για μαθητές ΑμεΑ , παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, μετανάστες και Ρομά

Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αλεξάνδρας Μαρίνας (Αλίκης) Σωτηριάδου