ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην 30η Σύνοδο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε ως τακτικό μέλος της Ελληνικής  Αντιπροσωπείας η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου.

Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσαν η Ηθική, Διαφάνεια, ο Διαπολιτισμικός Διάλογος και η ΄Ενταξη & Ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε τοπικό επίπεδο.

Τα μέλη του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεδρίασαν από τις 22 - 24 Μαρτίου 2016 στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Παρουσιάσθηκε μια επισκόπηση της κατάστασης στην Ευρώπη στον της Ηθικής και της Διαφάνειας και ειδικότερα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

Με αφορμή την τρέχουσα προσφυγική κρίση, το Κογκρέσο εξέτασε το θέμα της ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών σε τοπικό επίπεδο καθώς και καταστάσεις εσωτερικής μετακίνησης-εκτόπισης προσφύγων που αποτελεί μια ιδιαίτερη πτυχή της προσφυγικής κρίσης.

Σε δύο ξεχωριστές θεματικές ενότητες συζητήθηκαν α. ο ρόλος  των τοπικών αρχών στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και β. η πρόκληση της δημιουργίας διαπολιτισμικών κοινωνιών σε τοπικό επίπεδο.

Παρουσιάσθηκε η στρατηγική του Κογκρέσου για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στις πόλεις και τις περιφέρειες (Έκθεση Leen VERBEEK, (Κάτω Χώρες, SOC) καθώς και μια παιδαγωγική εργαλειοθήκη  για χρήση από αιρετούς αντιπροσώπους κατά την οργάνωση δραστηριοτήτων διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού χαρακτήρα. «συνεισηγητές: Bouwmeester Bert (Κάτω Χώρες) και Josef NEUMANN (Γερμανία)».

Τα μέλη του Κογκρέσου, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, εξέτασαν  τις εκθέσεις παρακολούθησης σχετικά με την κατάσταση για την Τοπική και Περιφερειακή δημοκρατία στη Γαλλία και τη Σλοβακική Δημοκρατία με την παρουσία των αρμοδίων Υπουργών των δύο χωρών.  Στο πλαίσιο της εκ των υστέρων παρακολούθησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας διεξήχθη επίσης συζήτηση αναφορικά με την Αρμενία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβανόταν  προς υιοθέτηση μία Έκθεση σχετικά με την αποστολή παρατηρητών του Κογκρέσου στο πλαίσιο των εκλογών για την ανάδειξη τοπικών Αρχών στην Ουκρανία (25 Οκτώβρη 2015). Επίσης, τα μέλη του Κογκρέσου ενημερώθηκαν για τα συμπεράσματα της διερευνητικής αποστολής στην Αλβανία (24 - 26 Φεβρουάριος 2016).

 Έκθεση και κείμενο Σύστασης για την “αυτονομία των συνόρων σε μια μεταβαλλόμενη Ευρώπη”, υποβλήθηκε προς υιοθέτηση, τα δε μέλη συζήτησαν  τις παρουσιαζόμενες τάσεις σε σχέση με την  περιφερειοποίηση στα κράτη μέλη.

Στην Ολομέλεια υπήρξαν εισηγήσεις από τον Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ καθώς και την κ. Lilyana Pavlova, υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, εκπροσώπου της Βουλγαρικής κυβέρνησης, χώρας που ασκεί της εκ περιτροπής Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου επίσης πραγματοποίησε την 21-3-2016 επίσκεψη στη Γερμανική Πρεσβεία ύστερα από πρόσκληση του Γερμανού Πρέσβη και μόνιμου Αντιπροσώπου της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Gerhard Kuntzle, όπου τα μέλη των  εθνικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου και Γερμανίας είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων.

   Επίσης την 23 Μαρτίου 2016 παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο ΄Ελληνας Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης καθηγητής Στέλιος Περράκης με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της Ελλάδας στην πρεσβευτική κατοικία, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη της ελληνικής ομογένειας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ