Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το πρώτο, τριήμερο συνέδριο της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας με συνδιοργανωτές το Δήμο Παρανεστίου και το ΚΠΕ Παρανεστίου. Στο Συνέδριο παρευρέθησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης και ο Βουλευτής Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές επιλέγουν τα θέματα που τους απασχολούν και τα θέτουν σε Πανελλήνιο Συνέδριο, καλώντας την επιστημονική κοινότητα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ», τα μέλη της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, τους αρμόδιους φορείς ελέγχου (πιστοποιητικούς οργανισμούς), τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ελληνικής Υπαίθρου σε ανοιχτή συζήτηση.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου εστιάστηκε στην βιολογική κτηνοτροφία, στην καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών, στις αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και στα προβλήματα τις βιολογικής κτηνοτροφίας. Την δεύτερη μέρα αναπτύχθηκε το θεσμικό πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους, ενώ έγινε εμπεριστατωμένη ανάλυση για τα μεταλλαγμένα και τις εμπορικές συμφωνίες: Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), Trade in Services Agreement (TiSA) και Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση για τους αρχαίους σπόρους ή τα ντυμένα σιτάρια, αποκαλύπτοντας την αλήθεια για τη ζέα, το ντίνκελ (σιτάρι σπέλτα), το μονόκοκκο και δίκοκκο σιτάρι. Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στις βιολογικές αγορές παραγωγών και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Σημαντικές παρουσιάσεις, κατάθεση ψυχής ήταν τα «Προβλήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας» από τον κτηνοτρόφο βιοκαλλιεργητή, κ. Παναγιωτίδη και ο «Θράκων Αμνός» παράδειγμα συνεργατισμού – συνεταιρισμού.

Το παρθένο περιβάλλον του Δήμου Παρανεστίου με την απαράμιλλη ομορφιά του, προδιαθέτει στην αναζήτηση βιολογικών μεθόδων άσκησης της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Με αυτό το συνέδριο έγινε το Παρανέστι, το επίκεντρο των οικολογικών προβληματισμών και των δημιουργικών αναζητήσεων των βιοκαλλιεργητών όλης της Ελλάδας και όχι μόνο. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους βιοκαλλιεργητές από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και αντάλλαξαν προβληματισμούς και πρακτικές, ζυμωμένες με πείρα ετών και μόχθο στη γη, έτσι που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους με την επιστημονική κοινότητα και την πολιτεία και έφυγαν για να ξαναγυρίσουν στο μετερίζι τους πιο πλούσιοι σε οικολογικά συναισθήματα και βέβαιοι ότι τα προβλήματα τους τα μετέφεραν στον πολιτικό και επιστημονικό κόσμο για να δουλευτούν και να βρουν το δρόμο τους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Συνέδριο Βιολογικής Γεωργίας