ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με τη συμμετοχή προσκεκλημένων από το Δήμο Παρανεστίου, φορέων και συλλόγων παραγωγών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Παρανεστίου την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 με θέμα «Προτάσεις και παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός χερσαίων και υδάτινων περιοχών της Οροσειράς Ροδόπης ως Εθνικό Πάρκο» συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν : ο κ. Ξανθόπουλος Θεόφιλος πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας  και Καρβούνης Δημήτριος εκπρόσωποι του Συριζα Δράμας, ο κ. Ψωμάς Αλέξανδρος εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή ΝΔ Δράμας Κυριαζίδη Δημητρίου,  η κ. Μάρθα Μαλέζογλου συνεργάτης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ο κ. Καραμπατζάκης Δημήτριος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, ο κ. Ταμπουρίδης Ελευθέριος Αντιδήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, ο κ. Ιωακείμ Μουρατίδης Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο κ. Μανόλης Χατζόπουλος Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας ΑΕ και ο κ. Νίκος Θωμαΐδης στέλεχος της ΑΝΕΔ ΑΕ, ο κ. Κιτσουκάκης Ιωάννης Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας, ο κ. Τσέρνιος Χρήστος Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νευροκοπίου, ο κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος Πρόεδρος του Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και η κ. Παναγιώτα Πορτάλιου, στέλεχος του ΦΔΟΡ, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας, δημοτικοί σύμβουλοι  του Δήμου Παρανεστίου και υπηρεσιακά στελέχη των παρισταμένων δήμων και δημότες κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι της περιοχής Παρανεστίου.

Προηγουμένως, την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Δημοτικής Αρχής Παρανεστίου με δημότες κτηνοτρόφους και υλοτόμους για το ίδιο θέμα.

Ομόφωνα αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες φορείς α) η κατάθεση αιτήματος παράτασης της προθεσμίας διαβούλευσης και β)  η προετοιμασία κοινού κειμένου που θα υποβληθεί  στη διαβούλευση με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και αφορούν μεταξύ άλλων την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην άσκηση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία, υλοτομία), η οποία ασκείται στην περιοχή,  την δημιουργία υποδομών, ενδεικτικά στην περιοχή των Θερμιών,  την εξόρυξη μαρμάρου στην περιοχή του Νευροκοπίου.

Κοινά αποδεκτή έγινε η θέση ότι  η προστασία του περιβάλλοντος εναπόκειται στον ίδιο τον  άνθρωπο, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοεί κανένα νομοθέτημα και ότι η άσκηση παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο η χώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την ανάκαμψη της οικονομίας, πρέπει να προστατεύεται, διότι οι ασκούντες αυτές τις δραστηριότητες κατά κύριο λόγο είναι εκείνοι που διαφύλαξαν στο πέρασμα των χρόνων το περιβάλλον αυτό.

Τις επόμενες μέρες οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα ορίσουν στελέχη τους που θα συμμετέχουν στη σύνταξη του κοινού κειμένου που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Είναι αυτονόητο ότι κάθε φορέας και ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει και αυτοτελώς τις προτάσεις του.

Η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, εξέφρασε στους παριστάμενους την ικανοποίησή της για την συμμετοχή τους και τόνισε ότι με εξαίρεση τους βουλευτές των δύο νομών που λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο δεν ήταν δυνατό να παραβρίσκονται, θα ήταν ωφέλιμο να παρίστανται και οι άλλοι προσκληθέντες φορείς της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Για το λόγο αυτό, τους έχει ήδη απευθυνθεί πρόταση και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε  να συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση κείμενο που θα κατατεθεί στη διαβούλευση.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΑΛΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ