Την  Δευτέρα 04 Απριλίου  2015 και ώρα 10:00 π.μ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου Παρανεστίου στο Παρανέστι , συνεδρίασε  το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Παρανεστίου  με Πρόεδρο την Δήμαρχο Παρανεστίου, κα Σωτηριάδου Αλεξάνδρα Μαρίνα. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν  τα παρακάτω μέλη :

  1. Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Βογιατζόγλου Αναστάσιος.
  2. Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παρανεστίου Ζαχαρόπουλος Ευστράτιος.
  3. Πυραγός (14243) Καραγιαννίδης Αλέξανδρος του Σάββα αναπληρωτής του Πύραρχου, κ. Αποστολίδη Μαρ. της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου.
  4. Επιμελητής Α΄ Παθολόγος, Λάκης Νεκτάριος του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου.
  5. Υπαστυνόμος Β΄ Δερμεντζή Χριστίνα του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου
  6. Υπαστυνόμος Α΄ Χατζηγιάννης Χρήστος του Αστυνομικού Τμήματος Παρανεστίου.
  7. Δασολόγος, Καραγιαννίδης Αβραάμ, Δασαρχείο Δράμας
  8. Δασοφύλακας, Φραγκοπούλου Ξανθή, Δασονομείο Παρανεστίου
  9. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Χατζηκοσμίδης Κυριάκος
  10. Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρανεστίου, Δήμου Παρανεστίου κ. Γιανταμίδης Ιορδάνης.
  11. Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νικηφόρου
  12. Χατζησαββίδης Γεώργιος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλατανόβρυσης
  13. Παναγιωτίδου Κατίνα, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλατανιάς
  14. Τοπαλίδης Νικόλαος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  15. Ιωσηφόγλου Ιωάννης, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Πρινόλοφο
  16. Παπατολίδης Σάββας, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  17. Χριστοφορίδης Ευστράτιος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  18. Παναγιωτίδης Χαράλαμπος, εθελοντής Δημοτικής Ενότητας Νικηφόρου από Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς
  19. Χατίνογλου Σάββας, κάτοικος Πυξαρίου
  20. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Παρλόγλου Μιχαήλ προσήλθε προς το τέλος της συνεδρίασης

 

Απουσίαζε από τη συνεδρίαση η 165 ΜΠΕΠ, λόγω δραστηριοτήτων της μονάδας.

            Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ενόψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέσα που διαθέτουν και στις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και στη δυναμική της υπηρεσίας τους σχετικά με το συντονισμό των ενεργειών. Έγινε επισήμανση των περιοχών που χρήζουν άμεσων ενεργειών συντήρησης και έργων προστασίας.

            Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι καταπτώσεις που έκλεισαν αρκετούς δασικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ο Δήμος Παρανεστίου έχει κάνει τιτάνιες προσπάθειες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους για να επέμβει και στους δασικούς δρόμους, αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας, η οποία από την πλευρά της διά του εκπροσώπου της δήλωσε ότι δεν έχει ούτε χειριστές μηχανημάτων, ούτε μηχανήματα, αλλά και η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο δεν έχει ακόμα δοθεί, αλλά και το ποσό που αναλογεί περίπου 15.000 € είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν διαπιστωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βασικοί δασικοί δρόμοι, όπως ο δρόμος για το Φρακτό, οι δασικοί δρόμοι Μεσοχώρι προς Καλίκρουνο, προς Περίβλεπτο κ.τ.λ., ο δασικός δρόμος Περίβλεπτο προς Τυχώνα και Μίγκα προς Μελισσοχώρι, ο δασικός δρόμος Φράγμα Θησαυρού προς Σιδηρόνερο και Περίβλεπτο προς Μαυροκορδάτο, ο δασικός δρόμος Πεύκη προς Καϊκούλι έως τα σύνορα και Πεύκη προς Παρτάκοβα μέχρι την κίτρινη δεξαμενή Λεπίδα, ο δασικός δρόμος Ρέμα Φαρασινό (ο δρόμος κατά μήκος του ρέματος είναι κλειστός), ο δασικός δρόμος Τραχώνι προς Άλτεβα και ο δρόμος για το Φρέγκι, ο δασικός δρόμος Λιβάδια προς Πρασινάδα και Ανήλιο Κρουσοβίτης, ο δρόμος 200 μέτρα πριν το Καρυδόρεμα έχει υποχωρήσει και είναι απροσπέλαστος, ο δρόμος από ελικοδρόμιο προς Γιουμουρλού και 300 μέτρα πριν την βρύση Ζωγράφου έχει υποχωρήσει όλη η πλαγιά, να παραμένουν κλειστοί. Είναι φανερό ότι η αδυναμία πρόσβασης της πυροσβεστικής υπηρεσίας να προσεγγίσει με τα οχήματα της το στολίδι της περιοχής, το Δάσος του Φρακτού αλλά και τις άλλες περιοχές σημαίνει αδυναμία επέμβασης σε περίπτωση συμβάντος.

            Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική κατάσταση για την Ελλάδα, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παρανεστίου, παρουσιάζεται ενεργό και σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης, τόσο σε επάρκεια προσωπικού, όσο και σε οχήματα και σε υπηρεσιακή οργάνωση.

            Κλείνοντας η Δήμαρχος Παρανεστίου, παρότρυνε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη των πυρκαγιών, καθαρίζοντας από τη βλάστηση τις αυλές τους και φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες γύρω από τις οικίες τους.

            Αναφορικά με την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων ισχύουν τα μνημόνια ενεργειών που έχουν αρμοδίως υποβληθεί όπως και για τα θέματα πυροπροστασίας .

Γραφείο Δημάρχου