Τα προβλήματα και οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές συζητήθηκαν στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στα Γιάννενα.

   Η προσυνεδριακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα γίνει στις 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα: «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά».

   Στη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν και ζητήματα της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, όπως αυτά για την στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων αλλά και την αποπληρωμή των οφειλόμενων των γεωργοκτηνοτρόφων για τα έτη 2013-2014, η Δήμαρχος Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου, πρόεδρος Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων την  ανάγκη εκτίμησης του  πραγματικού λειτουργικού κόστους των ορεινών μικρών πληθυσμιακά δήμων. Επεσήμανε ότι  το κριτήριο της ορεινότητας θα πρέπει να ενισχυθεί για την κατανομή ΚΑΠ και ιδιαίτερα της ΣΑΤΑ. Στον τομέα της Ανάπτυξης, επεσήμανε πως  η εξειδίκευση για τους ορεινούς δήμους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ, Π.Α.Α. κ.λπ.) πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο των αυτοδιοικητικών, όπως και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος τεχνικής υποστήριξης μικρών δήμων για την προετοιμασία έργων και δράσεων για το ΕΣΠΑ. Οι ορεινοί δήμοι, όπως είπε, μεταξύ άλλων διεκδικούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως η θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ στο 16%, 9% και 5% στις ορεινές δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, επαναφορά στο καθεστώς ασφάλισης στον ΟΓΑ των επαγγελματιών των ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστελέχωση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες των συγκεκριμένων δήμων και μάλιστα σε εξειδικευμένο προσωπικό, και στο γεγονός ότι δεν είναι στελεχωμένες οι κοινωνικές υπηρεσίες. Πρότεινε τη θέσπιση κινήτρων πρόσληψης και παραμονής προσωπικού (με μοριοδότηση της εντοπιότητας, της παραμονής στη θέση πρόσληψης για ικανό χρονικό διάστημα) καθώς και τη θεσμική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης των ορεινών δήμων από τις έδρες των νομών ή όμορους δήμους ή της υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας, τουλάχιστον για όσο διάστημα δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Στη συνεδρίαση έγινε επίσης αναφορά στα ζητήματα παιδείας από τον πρόεδρο της Επιτροπή Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας της ΚΕΔΕ.