Δελτίο Τύπου


Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Νικηφόρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Λήψη μέτρων κατά της Βρουκέλλωσης και του Καταρροϊκού Πυρετού». Ομιλητές ήταν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ιώβης, και ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Αχιλλέας Σαχπαζίδης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Παρανεστίου.
Επισημάνθηκε ότι χάρη στη συνεργασία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων αποφεύχθηκε η Ευλογιά στο Νομό Δράμας. Προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση στην εξάπλωση της Βρουκέλλωσης, νοσήματος που μεταδίδεται εύκολα αν δεν ληφθούν μέτρα πρόληψης από την πλευρά των κτηνοτρόφων, η δημοτική αρχή προκάλεσε τη συνάντηση αυτή, στην οποία επισημάνθηκε από τους αρμόδιους προσκεκλημένους φορείς ότι απαιτείται να δίνεται προσοχή στους τρόπους μετάδοσης. Αναφορά έγινε από τους ομιλητές και στο μέτρο του εμβολιασμού και στα αποτελέσματα της υλοποίησής του. Ο εμβολιασμός αναφέρεται σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και όχι σε μεμονωμένη κτηνοτροφική μονάδα. Οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι το μέτρο των εμβολιασμών αποφασίζετε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδέεται με περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση των προϊόντων, για τα οποία έγινε λεπτομερής ενημέρωση. Από τους αρμόδιους των κτηνιατρικών υπηρεσιών τονίσθηκε ιδιαίτερα η απουσία νομοθετικής πρόβλεψης για την επαναφορά στον τρόπο της εκρίζωσης, αφού εφαρμοστεί το μέτρο του εμβολιασμού.
Επίσης έγινε ιδιαίτερη μνεία στο Πρόγραμμα της Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης που εφαρμόζεται σήμερα στο νομό Δράμας και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Τονίσθηκε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε καθεστώς ανοιχτού εμπορίου και διασφαλίζει την ποιότητα των ζωικών προϊόντων.
Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης διατυπώθηκαν οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες των κτηνοτρόφων με άμεση ανταπόκριση των παρευρισκόμενων επιστημόνων και δόθηκε το στίγμα της συνεργασίας κτηνοτρόφου – κτηνιατρικής υπηρεσίας-δήμου. Ταυτόχρονα βγήκαν και ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την επέκταση των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας την ημερίδα η Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου, τόνισε την αξία της ποιότητας του γάλακτος και του κρέατος που παράγονται στην περιοχή, την οποία οφείλουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε λαμβάνοντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επιτυχή ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας.


Δελτίο Τύπου 10/02/2015

Δελτίο Τύπου 10/02/2015

Δελτίο Τύπου 10/02/2015