Με επιτυχία συνεχίζει η λειτουργία τμημάτων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Παρανεστίου κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2013-2014. 
Από τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, άρχισε στο Δήμο Παρανεστίου να τίθεται σε λειτουργία η εκπαιδευτική διαδικασία του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ». Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. 
Η συμμετοχή των κατοίκων-εκπαιδευόμενων ήταν ικανοποιητική, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που προέκυψαν, εξαιτίας των εδαφικών και πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. 
Λειτούργησαν με επιτυχία οκτώ τμήματα θεματικών ενοτήτων Εθνικής Εμβέλειας

Συνολικά, λειτούργησαν τα εξής Τμήματα : 
    Στην Δημοτική Ενότητα Παρανεστίου
1) Δύο Τμήματα «Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή» διάρκειας 25 ωρών
2) Δύο Τμήματα «Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης» διάρκειας 25 ωρών
3) Ένα Τμήμα «Ισπανικά για τον τουρισμό» διάρκειας 25 ωρών
    Στην Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου
1) Ένα Τμήμα «Φωτογραφίας» διάρκειας 25 ωρών
2) Ένα Τμήμα «Ισπανικά για τον τουρισμό» διάρκειας 25 ωρών
3) Ένα Τμήμα «Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)» διάρκειας 50 ωρών στην Αδριανή 

Επίσης, υποβλήθηκε αίτηση-φάκελος για την δημιουργία τριών τμημάτων-θεματικών ενοτήτων Τοπικής Εμβέλειας, αφού λήφθηκαν υπόψη οι τοπικές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες του ντόπιου πληθυσμού. Προτάθηκαν και είναι σε διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι εξής τρεις θεματικές ενότητες Τοπικής Εμβέλειας : 
1) «Ποντιακή Διάλεκτος» 
2) «Σύγχρονες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες: ρόδι, τρούφα, ιπποφαές, αρωματικά φυτά (μέντα, ρίγανη κ.α.), ρεβίθια, φακές, πράσινο μήλο, κρανιά, κρόκος»
3) «Εκπαίδευση εθελοντών για την οργάνωση και διεξαγωγή των  Αγώνων Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail)»

Η Δια Βίου Μάθηση, η επιμόρφωση ενηλίκων, ως μία μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στη σύγχρονη εποχή-μία εποχή ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου εκπαιδευτικού και εργασιακού περιβάλλοντος. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εκπαιδευόμενων. Τα προγράμματα αυτά στηρίζονται στην διάθεση των ενηλίκων να επιμορφωθούν αναφορικά με τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. 
Στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας προβλέπεται η απονομή Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους εκπαιδευόμενους. 
 Οι Βεβαιώσεις αυτές οπωσδήποτε δεν έχουν την αξία ενός πτυχίου τυπικής εκπαίδευσης, όπως Επαγγελματικού Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΙ ή Πανεπιστημίου. Ωστόσο, σταδιακά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση στην αγορά εργασίας. 
Ήδη, στο νέο ΕΣΠΑ και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη Δια Βίου Μάθηση και η επιμόρφωση ενηλίκων προωθείται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  


Ο αρμόδιος υπάλληλος                Ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης,
Ματεντζόγλου Συμεών            Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας
                                                         Νεραντζάκης Σταύρος