ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τον ορισμό της 18ης Απριλίου από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS), ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πανεπιστημιακή έδρα UNESCO Con-E-Ect του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και ο Δήμος Παρανεστίου, σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνουν ειδική ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου στην Ελλάδα (Λεωφόρος Αμαλίας 8, είσοδος από Ξενοφώντος), την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 και ώρα 12.00, για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (World Heritage List).
Στην Εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λ. Μενδώνη, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χ. Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυράς.
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού Παρανεστίου, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη, έχει απαράμιλλο φυσικό κάλλος και εξαιρετική βιοποικιλότητα, η οποία οφείλεται στο γεγονός της παντελούς απουσίας της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας εντός αυτού για διάστημα περισσότερο των 100 ετών. Αποτελεί με άλλα λόγια ένα ζωντανό εργαστήρι της Φύσης. Η μορφή του διαφέρει από τα κοινά δάση της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, καθώς σε αυτό συνυπάρχουν αρμονικά πολυάριθμα είδη πλατυφύλλων και κωνοφόρων, όλων των ηλικιών και διαμέτρων, με κυρίαρχα άτομα που έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών και ύψος δεκάδων μέτρων !!. Ως Παρθένο, καταγράφηκε το 1979 και, αμέσως μετά, το 1980, κηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Έκτοτε, βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Το 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρανεστίου Δράμας μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Α. Καγιάογλου, αποφάσισε να ξεκινήσει την προετοιμασία της υποψηφιότητας για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού Παρανεστίου, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (World Heritage List). Κατόπιν αυτού ανέθεσε την σύνταξη του σχετικού φακέλου στην Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO, η οποία ειδικεύεται σε θέματα Διαχείρισης και
Προστασίας Ευαίσθητων Οικοσυστημάτων και είναι εγκαθιδρυμένη στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, που εδρεύει στη Δράμα και ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δημήτρη Εμμανουλούδη. Η όλη προσπάθεια τέθηκε τον Νοέμβριο του 2020 υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πρώτος στόχος είναι η ένταξη του Παρθένου Δάσους στην Δυνητική Λίστα υποψηφίων περιοχών της Χώρας μας (Tentative List), με σκοπό στη συνέχεια να αποτελέσει την υποψηφιότητα της Ελλάδος στην Διεθνή διαγωνιστική διαδικασία των υποψηφίων προς εγγραφή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Φυσικού Κάλλους.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης:
12:00
Προσέλευση
12:15
Έναρξη εκδήλωσης
12.15 – 12.25
Χαιρετισμοί
12:25 – 12:30
Το Όραμα του Δήμου μας για το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου.- Α. Καγιάογλου, Δήμαρχος Παρανεστίου
12:30 – 12:35
Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πρόκληση της ένταξης του Παρθένου Δάσους. – Καθ. Δ. Εμμανουλούδης, Δ/ντής Έδρας UNESCO, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
12:35 – 12:45
Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου μοναδικό Παγκοσμίως- Δρ. Ε. Κωνσταντινίδου, Δ/ντρια Δασών Ν. Δράμας
12:45 – 13.00
Ερωτήσεις Εκπροσώπων Τύπου
Σημείωση: Για την είσοδό σας στο κτίριο πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα και το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας στο κτίριο του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.